Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de DNA-testen (CombiBreed).
Ja, dat is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten er voldoende honden aanwezig zijn voor afname en moet dit ingepland kunnen worden voor onze medewerkers. Verenigingen kunnen dit bij ons aanvragen. Een buitendienstmedewerker zal dan langskomen om het DNA af te nemen. We bekijken de mogelijkheid nog of dit ook bijv. tijdens shows of clubmatches kan plaatsvinden. TGVN en/of verenigingen kunnen dit met ons opnemen. Daarbij is het van belang om te weten hoeveel honden worden aangemeld voor afname.
De opdrachtgever is de eigenaar van de hond. Die vult het formulier in en dat wordt meegestuurd. De eigenaar krijgt ook de factuur toegestuurd en de uitslag wordt naar de eigenaar opgestuurd. De eigenaar krijgt de uitslag via de mail. De eigenaar tekent ervoor dat de uitslag ook met de Raad van Beheer gedeeld mag worden.
Nee, dit kan niet i.v.m. het proces. De eerder afgenomen swabs zijn gebruikt voor opslag en voor de ouderschapscontrole. Voor de DNA-testen van CombiBreed moet er dus opnieuw een swab afgenomen worden.
Eenieder is vrij om te kiezen welk pakket hij of zij af wil nemen en bij welke leverancier. Er is behoefte aan een totaalpakket bij de fokkers. Het voordeel zit met name in de snellere en efficiëntere (standaard)verwerking. Dat heeft ook zijn invloed op de prijs. In het totaalpakket zitten ook relevante onderzoeken en resultaten over COI, de bewezen relevante testen voor een ras worden bovenaan en apart weergegeven.
Dat fokkers te koop lopen met resultaten of (onjuiste) claims doen is niet tegen te houden. Als rasvereniging en als fokker kun je pupkopers goed informeren over de relevantie van de resultaten van onderzoeken.
Van alle honden bloed opslaan is een erg kostbaar en intensief project. Het is vele malen beter om bij onderzoeken specifiek bloed op te vragen van bepaalde honden en foklijnen. Voor een klein ras met een beperkte genenpoel
kan het inderdaad verstandig zijn dat voor alle honden te doen, afhankelijk van het fokbeleid en de problemen die zich voordoen.
Dit geldt echter zeker niet voor alle rassen. De wangslijmvlies-swabs en de data van de SNP worden bewaard en kunnen soms een duidelijke aanwijzing geven in welk gebied (chromosoom) mogelijk de oorzaak voor de problemen zitten. Vervolgens kan met aanvullend onderzoek specifieker gekeken worden welke mutatie de oorzaak is.