Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden van levering van de Vereniging “Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland”


Toepasselijkheid

Artikel 1
Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten tot het verrichten van werkzaamheden, leveren van diensten en/of goederen, zulks in de ruimste zin van het woord, die de vereniging “Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, statutair gevestigd en kantoor houdende te Amsterdam aan de Emmalaan 16 - 18", hierna te noemen “de Raad van Beheer” in het kader van zijn bedrijfsuitoefening met natuurlijke- dan wel rechtspersonen aangaat. Onder rechtspersonen uitdrukkelijk mede begrepen de Aangesloten Verenigingen van de Raad.

De levering van goederen en diensten door de Raad van Beheer

Artikel 2 (m.i.v. 1 januari 2022)
1. Een verzoek tot dienstverlening wordt aan de Raad van Beheer gedaan door middel van het indienen van een volledig ingevulde aanvraag, tenzij voor de betreffende dienst is voorgeschreven dat de aanvraag op een andere wijze dient te worden gedaan. Indien diensten digitaal worden aangevraagd, wordt deze aanvraag gelijk gesteld met een schriftelijke aanvraag.
2. De Raad van Beheer levert op aanvraag de volgende diensten/goederen die uitvoering geven aan zijn statutaire doel. Hieronder vallen onder andere:
a. Het inbrengen van een chip bij de (Ras)hond, waardoor identificatie mogelijk is;
b. Het inschrijven van Rashonden in de Nederlandse Hondenstamboekhouding;
c. Het ten bewijze van de inschrijving als bedoeld onder b afgeven van Stambomen en registratiebewijzen;
d. Het openbaar maken van het Nederlands Hondenstamboek;
e. De verlening van het recht om een kennelnaam te voeren;
f. Het verstrekken van hondenlogboeken;
g. Het toekennen van kampioenschappen en titels;
h. Het ten bewijze van het gestelde onder g verstrekken van diploma’s en medailles;
i. Het verlenen van vergunningen voor de organisatie van Exposities, wedstrijden, examens, proeven en gedragstesten (waaronder de MAG-test) en het verstrekken van daarmee verband houdende formulieren en materialen;
j. Het uitgeven van certificaten met de uitslag van een onderzoek op erfelijke bepaalde afwijkingen;
k. Het (doen) uitgeven van boeken, vakbladen, reglementen en rasbeschrijvingen in woord en beeld;
l. Het verzorgen van opleidingen;
m. Het afnemen van (vak)examens;
n. Het verstrekken van DNA profielen en doen uitvoeren van afstammingsonderzoeken;
o. Alle overige werkzaamheden, diensten en goederen waarvan het verrichten c.q. de levering in overeenstemming met de statutaire doelstelling van de Raad van Beheer kan worden geacht.
3. De aanvrager is zich ervan bewust, dat de Raad van Beheer registraties zal (doen) bijhouden van de in het kader van zijn doelstelling relevante gegevens. De Raad van Beheer kan die registraties zelf bijhouden alsook die registraties laten bijhouden door anderen, waaronder de bij hem aangesloten Rasverenigingen en door de door hem daartoe aangewezen stichtingen. Voorbeelden van registraties die de Raad van Beheer kan (doen) bijhouden zijn onder meer registraties van gegevens betrekking hebbende op individuele Rashonden (in de meest ruime zin, behoudens de in het vierde lid bedoelde SNP-gegevens), gegevens over hun Eigenaren en gegevens over Fokkers. Het Bestuur van de Raad van Beheer kan in het kader van zijn doelstelling – en voor zover wettelijk toegestaan – besluiten gegevens uit die registraties te verstrekken aan derden, die naar het oordeel van de Raad van Beheer belang hebben bij het verkrijgen van dergelijke gegevens. Wanneer registratiegegevens gedeeld worden met derden zal in een overeenkomst vastgelegd worden voor welke doeleinden de gegevens gebruikt mogen worden.
4. De aanvrager is zich er tevens van bewust, dat de Raad van Beheer ten behoeve van afstammingsonderzoeken DNA van honden afneemt. Van dit DNA worden Single Nucleotide Polymorfism markers (“SNP-gegevens”) gegenereerd en door de Raad van Beheer geregistreerd. De Eigenaar heeft de beschikking tot deze SNP-gegevens, maar de Raad van Beheer en de voor het onderhavige ras Aangesloten Verenigingen hebben tevens het recht de SNP-gegevens te gebruiken. Voordat de SNP-gegevens met de betrokken rasverenigingen gedeeld worden, zal tussen de Raad van Beheer en die rasverenigingen een overeenkomst worden afgesloten, waarin waarborgen ten aanzien van het gebruik van de SNP-gegevens zijn opgenomen. De Raad van Beheer kan de SNP-gegevens gebruiken ten behoeve van de vaststelling van kenmerken (kleur vacht, type vacht, etc) van een hond, de mutaties die verantwoordelijk/voorspellend zijn voor ziektes. De Raad van Beheer en de voor het onderhavige ras Aangesloten Verenigingen hebben het recht de SNPgegevens te gebruiken voor de analyse hoe de hond zich genetisch verhoudt tot de populatie en of een gekozen partner voor de hond genetisch gezien een goede match is. Het Bestuur van de Raad van Beheer kan besluiten in het kader van zijn doelstelling deze SNP-gegevens te delen met derden, indien dit naar het oordeel van de Raad van Beheer van belang is voor het helpen verbeteren van de gezondheid van het ras. Wanneer SNP-gegevens gedeeld worden met derden zal in een overeenkomst vastgelegd worden voor welke doeleinden de data gebruikt mogen worden.

Verwijzing

Artikel 3
1. De in artikel 2 genoemde werkzaamheden c.q. diensten en/of goederen worden geregeld in het Kynologisch Reglement, dat de aanvrager kosteloos kan downloaden van de website van de Raad van Beheer.
2. Via het bestelformulier op de website van de Raad van Beheer kan tevens tegen een in het Tarievenbesluit bepaald bedrag een uitgeprint exemplaar van het KR worden besteld.

Prijs en betaling

Artikel 4 (m.i.v. 1 december 2020)
1. De in artikel 2 genoemde werkzaamheden c.q. diensten en/of goederen worden geleverd tegen een tarief welke door de Raad van Beheer is bepaald in het jaarlijks vast te stellen Tarievenbesluit.
2. Betaling dient te geschieden tegelijk met het inzenden van de betreffende aanvraag, dan wel binnen de termijn aangegeven op het verzoek tot betaling. Indien de betaling niet is ontvangen wordt de aanvraag niet in behandeling genomen, dan wel de behandeling en uitvoering van de aanvraag opgeschort.
3. In specifieke gevallen waarin volledige betaling niet voorafgegaan kan worden door de aanvraag, kan de Raad van Beheer besluiten bij niet tijdige betaling de gehele dienstverlening op te schorten tot het moment dat betaling in zijn geheel is geschied.
4. Indien een aanvrager de, onder het voorgaande lid, ontstane betalingsverplichting niet of niet tijdig voldoet, zal de Raad van Beheer de aan incasso verbonden gerechtelijke of buitengerechtelijke kosten doorberekenen aan de aanvrager. Deze kosten zijn vastgesteld op tenminste 15% van het te vorderen bedrag met een minimum van € 150,=.

Aansprakelijkheid

Artikel 5
1. De Raad van Beheer is tegenover de aanvrager aansprakelijk voor de schade door deze geleden als rechtstreeks gevolg van een ernstige fout door de Raad van Beheer begaan. 2. Voor ernstige fouten van de personen waarvan de Raad van Beheer zich bij de uitoefening van zijn taak bedient is de Raad van Beheer op gelijke wijze aansprakelijk als voor zijn eigen ernstige fouten.
3. Voor de lezing van dit artikel wordt onder een ernstige fout verstaan, een fout die verwijtbaar is en welke in de gegeven omstandigheden bij normale oplettendheid behoort te worden vermeden.
4. De Raad van Beheer is niet aansprakelijk voor onjuistheden in de Nederlandse stamboekhouding die het gevolg zijn van het verstrekken van onjuiste gegevens.
5. Ingeval de Raad van Beheer aansprakelijk is voor de schade als bedoeld in dit artikel zal de aanspraak op schadevergoeding het bedrag dat door de aanvrager voor de afgenomen diensten aan de Raad van Beheer is voldaan niet overschrijden.
6. De Raad van Beheer is bevoegd, in goed overleg met de aanvrager, voor eigen rekening fouten waarvoor hij aansprakelijk is, te herstellen of de door die fouten toegebrachte schade te beperken of op te heffen.
7. Indien de aanvrager in verband met de door de Raad van Beheer verrichte werkzaamheden dan wel geleverde diensten en/of goederen schade meent te hebben geleden, dient hij dit terstond bij de Raad van Beheer te melden.
8. Onverminderd het bepaalde in het vorige lid vervalt elke aansprakelijkheid van de Raad van Beheer door het verloop van één jaar vanaf de dag dat de betreffende diensten aan de aanvrager geleverd zijn.

Tuchtrecht

Artikel 6
1. Het Tuchtcollege voor de Kynologie is, met uitsluiting van ieder ander, belast met het onderzoek en de bestraffing in alle gevallen, waarin de in deze algemene voorwaarden opgenomen bepalingen in het algemeen en/of bepalingen in de reglementen op voet waarvan de gevraagde diensten worden verleend worden overtreden en in het bijzonder wordt gehandeld in strijd met de in het Kynologisch Reglement opgenomen bijzondere verboden.
2. Door het indienen van een aanvraag tot het leveren van één van de in artikel 2 genoemde diensten en/of goederen aanvaardt de aanvrager uitdrukkelijk de rechtsmacht van het Tuchtcollege voor de Kynologie en de werking van het Kynologisch Reglement.
3. De taak, samenstelling en werkwijze van het Tuchtcollege zijn geregeld in het Kynologisch Reglement betreffende de het Tuchtcollege voor de Kynologie, dat de aanvrager kosteloos kan downloaden van de website van de Raad van Beheer.

Geschillen

Artikel 7
1. Wanneer de aanvrager door een besluit van of vanwege de Raad van Beheer, of de weigering om een besluit te nemen, rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen, kan hij daartegen beroep bij de Geschillencommissie instellen, tenzij:
a. tegen het besluit eerst een bezwaarschrift kan worden ingediend;
b. het besluit strekt tot de vaststelling van een reglement of van een andere regeling van algemene strekking.
2. De beroepsprocedure en de taak, samenstelling en werkwijze van de Geschillencommissie zijn geregeld in het Kynologisch Reglement betreffende de Geschillencommissie voor de Kynologie, dat de aanvrager kosteloos kan downloaden van de website van de Raad van Beheer.

Slotbepaling

Artikel 8
Deze algemene voorwaarden kunnen worden aangehaald als “AV Raad van Beheer”. Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam onder nummer 40531977. 

Algemene Voorwaarden van Levering (per 1 januari 2022)