De Raad van Beheer Kennis Tour bestaat uit een serie lezingen voor hondenliefhebbers door toonaangevende sprekers, op verschillende locaties door Nederland. De inhoud van de lezingen is niet alleen voor fokkers maar ook voor hondenbezitters, hondenliefhebbers, dierenartsen, para-veterinairen, (aspirant-) keurmeesters, leden van fokadviescommissies, kynologisch instructeurs, bestuursleden van kynologische verenigingen en overige geïnteresseerden interessant.
Voor 2024 hebben we wederom een mooi divers programma aan sprekers en onderwerpen.
Let op! De inschrijving voor 2024 is open!
Er zijn al lezingen volgeboekt. Die verschijnen niet meer in de webwinkel. Er is geen wachtlijst en er zijn geen herhalingen gepland voor dit jaar.
Bij de lezingen zijn de CKI nascholingspunten toegevoegd. Deze gelden voor alle deelnemers en worden vermeld op het certificaat na deelname.
Als de sesie niet meer zichtbaar is in de webwinkel is deze vol.
Er zijn geen reserveplaatsen beschikbaar.
Voor deze lezingen zijn nascholingspunten te behalen die zijn vermeld achter de datum bij de lezingen.
Spreker: Hans Nauwynck
Hans Nauwynck is geboren op 2 mei 1963 te Torhout, West-Vlaanderen, België. Hij is afgestudeerd als dierenarts in 1987 aan de Universiteit van Gent en ontving als beste student de Columbien prijs. Hij heeft zijn academische carrière volledig doorlopen aan dezelfde universiteit, binnen het Laboratorium voor Virologie, Faculteit Diergeneeskunde. In 1993 behaalde hij de graad van doctor in de diergeneeskundige wetenschappen en in hetzelfde jaar werd hij benoemd tot docent. Nadien werd hij bevorderd tot hoofddocent (1999) en hoogleraar (2004). In 2004 werd hij Directeur van het Laboratorium voor Virologie, Faculteit Diergeneeskunde Gent.
Momenteel doceert hij verschillende cursussen die handelen over virale ziekten bij zoogdieren, vissen en schelpdieren. Zijn onderzoek richt zich vooral op de cellulaire en moleculaire pathogenese van virale ziekten bij mens en dier, met speciale aandacht voor (i) het binnendringen van virussen in de gastheercel, (ii) de invasie van virussen in de gastheer doorheen barrières, via leukocyten en langs neuronen en (iii) het ontsnappen van virussen aan de immuniteit van de gastheer. Betere inzichten leiden tot de gerichte ontwikkeling van nieuwe behandelingen en vaccins. Hij was promotor van 75 PhD studenten. Op dit moment werken in zijn laboratorium 20 PhD studenten, 2 postdocs en 10 technische medewerkers.
Hij is auteur van 423 publicaties in internationale tijdschriften en levert frequent bijdragen tijdens internationale veterinaire en virologische congressen. Hij is betrokken geweest bij de organisatie van verschillende congressen. Hij is reviewer bij diverse internationale tijdschriften, expert betrokken bij het opstellen van strategieën voor de bestrijding van virale dierenziekten, expert bij de evaluatie van projectvoorstellen en bestuurslid van veterinaire en virologische verenigingen. Hij heeft 13 patenten op zijn naam en is oprichter van twee spinoff bedrijven (Imaqua en Pathosense).
Hans Nauwynck geeft dit jaar twee verschillende lezingen.
Sprekers: Monique Bladder en Erica Bokelmann
Monique:
Ik leerde alles over stress, overprikkeling en overlopende stress-emmertjes toen mijn Flatcoated Retriever Ean (inmiddels al jaren overleden) uitviel naar andere honden. Ik ontdekte BAT van Grisha Stewart, waarin stress-reductie ook een belangrijk onderdeel is.
Ik realiseerde me meer en meer dat de manier waarop honden omgaan met prikkels in de wereld om hun heen, allerlei gevolgen heeft voor hun gedrag. En daarmee op hoe jij als eigenaar daar ook mee geconfronteerd wordt.
Inmiddels is 'overprikkeling' een gevleugelde term. Naar mijn mening niet altijd op de juiste manier gebruikt overigens. Maar hoe je daar dan iets aan moet doen als eigenaar, blijft vaak een beetje zweven in nietszeggende opmerkingen als "je moet er ook voor zorgen dat hij voldoende slaapt"...
Inmiddels heb ik onze 4e Flatcoated Retriever Iloy. En je krijgt de hond die je nodig hebt, blijkt maar weer eens. Want hij leert me alles over overprikkeling en hoe je dat kunt voorkomen en in goede banen kunt leiden. Zodat ik dat niet alleen uit de theorie, maar ook uit de praktijk met je kan delen. Inclusief alle wanhoop en frustratie die het soms (ja zeker, ook bij mij!) oplevert.
Over de spreker
Monique is samen met Erica oprichter en hoofddocent bij Annorlunda.
Ze is gedragstherapeut voor honden met jarenlange praktijkervaring, die ze combineert met een Postgraduaat opleiding Toegepast Diergedrag. Monique heeft zelf twee Flatcoated Retrievers en een Welsh Springer Spaniël.
Erica is samen met Monique oprichter en hoofddocent bij Annorlunda.
Ze is gedragstherapeut voor honden met jarenlange praktijkervaring, die ze combineert met een Postgraduaat opleiding Toegepast Diergedrag. Erica heeft zelf een Field Spaniel.
Spreker: Adee Schoon
Het trainen van honden in ‘neuswerk’ heeft wereldwijd een enorme vlucht genomen. Maar omdat wij zelf niet zo goed ruiken, maken we veel fouten in die training – het is alsof een kleurenblinde persoon een kind leert te kleuren.
Een beter begrip over geuren en hoe deze worden verspreid, en een beter begrip over hoe de neus werkt en waar een hond aandacht voor heeft, kunnen ertoe leiden dat wij onze training zo inrichten dat honden ons beter begrijpen.
In deze lezing zullen deze punten worden behandeld, waarbij het accent zal liggen op het zoeken (en vinden!) van mensen.
Over de spreker
Spreekster Adee Schoon is ruim 30 jaar betrokken bij speurhonden van de Nederlandse politie. Zij is gepromoveerd op de betrouwbaarheid van de geurproef (deze werd gebruikt om mensen op basis van geursporen te identificeren). Zij adviseert verschillende instanties in binnen- en buitenland, doet toegepast onderzoek op een breed ‘neuswerk’ gebied en publiceert dit in wetenschappelijke tijdschriften, is een regelmatige gastspreekster op congressen, en heeft een boek geschreven over haar visie op het trainen van honden in neuswerk. Daarnaast geeft ze geleiders, instructeurs en overige geïnteresseerden les.
Spreker: Maarten Kappen
Maarten Kappen is in 1984 afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht, Factulteit Diergeneeskunde. Van 1986 tot 1995 was hij werkzaam in de dierenartspraktijk Eersel, waarna hij in 1995 de Kliniek voor Gezelschapsdieren Eersel oprichtte.
De patiënten van de Kliniek voor Gezelschapsdieren Eersel bestaan voornamelijk uit honden, veelal rashonden- en werkhonden) voor chirurgie en orthopedie, röntgenologie en reproductie. Dat laatste leidde tot de oprichting van Cryolab in 1997. Inmiddels is dit de enige spermabank voor honden in NL die zich bezighoudt met invriezen, opslag , onderzoek en distributie van sperma.
Spreker: Judith Hofman
In de Kynologisch Massage werken wij als brug tussen eigenaar en medisch specialist of manueel therapeut. Wij werken aanvullend en met als doel hond én eigenaar te leren ontspannen. Wij leggen themagericht uit wat er speelt bij de hond, leren de eigenaar spanning waar te nemen en deze met basismassagetechnieken weg te nemen.
Spanning bij de hond kun je leren zien! En wel op meerdere manieren… Een doffe plek in de vacht boven op het bekken… Een hoger staande achterhand… Een gespannen rug en buik door gekanteld bekken… Doorgezakte polsen… En ga nog veel meer!
In deze lezing leer je op een andere manier naar een hond te kijken en aandachtspunten vanuit gedrag en gezondheid te analyseren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken we de veel voorkomende spanningspatronen bij de hond en krijg je meer inzicht in ‘niets of iets aan de hand’ en wanneer en naar wie je kunt doorverwijzen.
Elke hondeneigenaar en hondenprofessional kan hier een voordeel mee behalen. Het sneller kunnen signaleren van spanningspatronen bij aanverwante problemen is onmisbaar als je een hond hebt of met honden werkt.
Over de spreker
Oprichter, docent en mentor Kynomassage, Kynologisch Massagetherapeut, Gediplomeerd Kynologisch Instructeur
Ik ben Judith en woon samen met Landseer Mila in Dorst waar ook de opleidingslocatie is gelegen. In 2010 heb ik samen met Arna Janssen het Opleidingsinstituut Kynomassage opgericht. In 2013 is Arna vanwege haar andere baan gestopt met haar werkzaamheden bij Kynomassage en heeft Tanja Lucas haar taken overgenomen.
Beiden hebben we vanuit de TTouch en Hondenmassage al 20 jaar ervaring met vraagstukken omtrend gedrag en gezondheid en zetten we ons op alle fronten in voor MEER ONTSPANNING bij hond én mens. Aanraking geeft een diepe verbinding tussen hond en mens, waardoor er meer bewustzijn en ontspanning ontstaat. Onze leefwereld is een enorme uitdaging voor ons allemaal en geeft snel stress. Dat werkt door op lichaam en geest. Onze passie is om mensen meer bewust te maken van de emoties en communicatiesignalen van de hond, waardoor hond en mens meer in verbinding met elkaar kunnen leven. Onze manier is om deze unieke verbinding via aanraking in beweging te brengen en hond én mens op eigen tempo spanning te leren loslaten. Deze beweging kan oppervlakkig blijven maar, als hond en mens er aan toe zijn, ook dieper gaan en bijvoorbeeld trauma’s uit angst of pijn in beweging brengen.
planning / tijden / tarief / certificaat
Tijden avondsessie:
19.30 uur - ontvangst
20.00 uur - start lezing
21.00 uur - korte pauze
22.15/22.30 uur - einde lezing. Uitloop door vragen is mogelijk.
Er is vooraf koffie, thee, water en iets lekkers. Halverwege de sessie is er een korte pauze ingelast met koffie, thee en fris.
Mede dankzij onze partner Royal Canin kunnen we deze sessies tegen een aantrekkelijk tarief van €19,50 incl. BTW organiseren.
De lezingen worden gegeven door onafhankelijke wetenschappelijke sprekers. De partners hebben geen enkele invloed op de inhoud of de keuze van de sprekers.
Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname. Zorg er dus voor dat je goed je voorletters en naam doorgeeft bij aanmelding.
Voor relevante sessies worden accreditatiepunten voor kynologisch instructeurs toegekend. Deze staan vermeld achter de datum van de lezing. De verplichte presentieformulieren én identiteitsbewijzen dienen door de deelnemers zelf meegenomen te worden. Als er niets vermeld staat bij de lezingen zijn er geen accreditatiepunten.
Mocht je nog vragen of suggesties hebben dan kun je contact met ons opnemen via kennistour@raadvanbeheer.nl.
De lezingen worden op meerdere locaties verspreid door het land gegeven om zo veel mogelijk geïnteresseerden de kans te bieden om deel te nemen.
De locaties zijn:
Mercure Hotel
Hertsenbergweg 1
8041 BA Zwolle
Schimmel 1885
Stationsweg Oost 243
3931 EP Woudenberg
Den Durpsherd
Kerkwijk 61
5258 KB Berlicum (bij Den Bosch)
Van der Valk Hotel
Parallelweg-Zuid 185
2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel
KNHS Centrum
De Beek 125
3852 PL Ermelo
Je kunt je uitsluitend inschrijven voor de sessies van de Kennis Tour via de speciale inschrijfmodule. Inschrijven kan tot circa één week voor aanvang van de sessie (vol=vol).
Schrijf je in
Er geldt een maximum aantal deelnemers in verband met de grootte van de locaties. Hiervan kan helaas niet worden afgeweken.
Wij willen je erop wijzen dat het meenemen van honden in de locaties niet of zeer beperkt is toegestaan en dan nog alleen als de honden geen overlast bezorgen tijdens de sessie.
De bijdrage in de kosten per deelnemer bedraagt € 19,50.
De overige kosten worden gedragen door de Raad van Beheer en de partner Royal Canin.
Bij inschrijving dien je direct via iDeal te betalen.
Zorg er voor dat je jouw inschrijving helemaal afrondt en betaalt! Als je niet betaalt, vervalt jouw inschrijving ook al heb je een bevestiging ontvangen. Geef bij een eventuele keuze voor een ochtend- of middagsessie, graag in de vrije tekst je voorkeur aan.
Je ontvangt een automatische bevestiging op het e-mailadres dat je hebt ingevuld in de inschrijfmodule als besteller.
Heb je na betaling binnen 48 uur geen e-mail ontvangen, stuur dan een bericht naar kennistour@raadvanbeheer.nl en vermeld daarbij naam, adresgegevens, datum en zo mogelijk bij benadering tijdstip van inschrijving. Wij kunnen dan kijken of er wellicht een technisch probleem is geweest. Indien je problemen ondervindt met iDeal, neem dan contact op met jouw bank.
Bewaar de e-mailbevestiging van jouw inschrijving goed! Dit is tevens jouw bewijs van inschrijving en jouw toegangsbewijs.
Indien je niet over iDeal beschikt, kun je via vrienden, kennissen of familie inschrijven die wel hierover beschikken. Wij kunnen helaas geen inschrijving op andere wijze accepteren. Aanmeldingen via e-mail of per brief worden niet ingeschreven. Houd daar rekening mee.
Afmelden en restitutie
Gezien de lage kosten van inschrijving is het niet mogelijk om inschrijfgeld te retourneren bij afmelding. Als je door welke oorzaken dan ook zelf verhinderd bent kun je altijd jouw toegangsbewijs aan iemand anders geven. Meld dit dan wel vooraf via kennistour@raadvanbeheer.nl.
Hoe werkt deelnemen aan Kennis Tour Online
Voor het deelnemen aan de online sessies heb je een stabiele internetverbinding nodig en een computer, laptop of tablet.
Je ontvangt uiterlijk 1 week van tevoren een mail van ons met een registratielink. Na deze verplichte registratie krijg je een unieke link om deel te nemen aan de online sessie. Vervolgens krijg je 24 uur van tevoren en 1 uur van tevoren nog een reminder met de link naar de online sessie.
De sessie start om 20.00 uur. Als je te laat inlogt mis je een gedeelte. Je kunt de sessie niet terugkijken. Net als bij een gewone sessie op locatie eigenlijk. De sessie eindigt rond 21.30 uur, afhankelijk van de vragen en de snelheid van de spreker. Online sessies duren gemiddeld genomen korter dan dezelfde sessies op locatie.
Bij de deelname zie en hoor je de spreker en komt ook de presentatie in beeld. De presentatie is ingedeeld in blokken van ca 15-30 minuten. Je kunt via een chatfunctie vragen stellen. De vragen worden na ieder blok besproken.
Aan het einde van de sessie krijg je de hand-out / samenvatting digitaal toegestuurd (afhankelijk van afspraak met de spreker).
Ook ontvang je aan het einde het certificaat van deelname digitaal. Je dient daarvoor wel aan de sessie te hebben deelgenomen. Tot slot krijg je de link voor het invullen van de evaluatie aan het einde van de sessie.
Wij zien je graag tijdens de Raad van Beheer Kennis Tour!