Basiscursus Fokken en Houden van Honden (BFH)

De Basiscursus Fokken en Houden van honden biedt de basisinformatie voor iedereen die meer van honden wil weten. Als (toekomstig) fokker bijvoorbeeld geeft deze cursus je de basiskennis om je hobby te kunnen beoefenen. Voor (toekomstige) bestuurders geeft het je de kennis om de leden binnen een rasvereniging te begrijpen en eventueel van advies te voorzien. Deze cursus is daarnaast een goede basis voor vervolgopleidingen binnen de kynologie, zoals de opleiding tot keurmeester of instructeur. Voor de opleiding tot exterieurkeurmeester is deze opleiding zelfs verplicht.


De Basiscursus Fokken en Houden van honden vervangt de oude cursus Kynologische Kennis 1. Deze vernieuwde opleiding is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat de opleidingen zijn opgedeeld in verschillende modules. Je kunt per module examen doen. 

Vakken Basiscursus Fokken en Houden van honden (BFH)

In deze cursus komen de volgende vakken aan bod:

●        Module 1- Erfelijkheidsleer (basis)

●        Module 2- Voortplanting

●        Module 3- Gezondheid rond het nest

●        Module 4- Wetten en Regels

●        Module 5- Gedragsleer

●        Module 6- Voeding en verzorging

De eindtermen van de opleiding liggen vast in het Examenreglement

Cursuslocaties

Je kunt voor deze cursus terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten regionale vereniging, een zogenaamde kynologenclub. Ook rasverenigingen organiseren soms deze cursus. De verenigingen zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de cursus en bepalen het cursusgeld. 

Hieronder een overzicht waar je terecht kunt voor de Basiscursus Fokken en Houden van honden.

Cursus aanbod BFH  (versie 24-09-2024)

 

Lesmateriaal 

Hieronder vind je het lesmateriaal. Dit lesmateriaal kan in pdf-formaat en per vak gratis worden gedownload. De vereniging waar je de cursus volgt, kan daarnaast nog een lijst met aanbevolen literatuur verstrekken ter verdieping van de lesstof.  

Het aanvullende presentatiemateriaal voor de docenten is te downloaden via het docentenaccount.

Module 1 Erfelijkheid

Module 2 Voortplanting

Module 3 Gezondheid rond het nest

Module 4 Wetten en Regels (febr. 2021)

Module 5 Gedragsleer

Module 6 Voeding en verzorging

Studiedruk en examen

De vereniging waar je de cursus volgt, bepaalt de duur en het tarief van de cursus. Gemiddeld zijn er in totaal twintig cursusavonden. Daarnaast moet je rekenen op 60 uur zelfstudie, afhankelijk van het niveau van je (voor)opleiding.

In principe organiseren wij tweemaal per jaar een landelijk examen in De Camp Sport & Cultureel Centrum te Woudenberg. Het examen is schriftelijk op basis van stellingvragen.
Je kunt zelf kiezen voor hoeveel en welke modules je examen wilt afleggen. Tot uiterlijk 1 maand vóór het examen kun je je aanmelden. Het aantal beschikbare plaatsen is aan een maximum gebonden.

De regionale verenigingen en rasverenigingen kunnen ook examens organiseren. De keuze van de locatie is aan de organiserende vereniging.

Per module krijg je 15 minuten de tijd om 25 stelling-vragen te beantwoorden.

Ben je dyslectisch, geef dit dan bij het aanmelden aan. Voorafgaand aan het examen moet je een medische verklaring kunnen tonen. Je krijgt dan extra tijd voor het maken van het examen.

Het verwerken van de uitslagen duurt maximaal 6 weken. De examenkandidaten ontvangen via de email hun uitslag. Ook zullen wij de verenigingen informeren omtrent de uitslagen (bij examens op locatie).

Heb je om medische redenen een probleem met schrijven, meld dit dan ook bij de aanmelding voor het examen. Voorafgaand aan het examen moet je een medische verklaring kunnen tonen. 

De Algemene Vergadering van de Raad van Beheer stelt jaarlijks de hoogte van het examengeld vast. Je vindt deze terug in de tarievenlijst

Vrijstelling BFH

Tot 1 juli 2020 konden vrijstellingen op basis van extern behaalde diploma's aangevraagd worden.

Na 1 juli 2020 worden er geen vrijstellingen meer gegeven. 

Examens Modules BFH en module 9 vkk

Tweemaal per jaar organiseert de Raad van Beheer een landelijk examen (in juni & oktober). 

Er wordt een maximum aantal kandidaten toegelaten. Wij hanteren het principe ‘vol is vol’. De examens starten in principe om 09.30 uur. Wijzigt de begintijd, dan communiceren wij dit tijdig.

Locatie:  Sport en Cultureel Centrum "De Camp", De Bosrand 15-17 te Woudenberg. 

2025 BFH-modules & module 9 VKK

  • zaterdag 7 juni 2025
  • zaterdag 25 oktober 2025

(Inschrijven kan door hier te klikken).

Let op: je schrijft je in per module, er is dus geen 'examen BFH' maar je selecteert voor welke modules je examen wilt doen. 

Mocht je inschrijven met een Apple of een Macbook dan kun je problemen ondervinden bij het doorsturen naar de betaalpagina. We adviseren je dan via een andere computer in te schrijven.)

Aangesloten verenigingen kunnen een examen op locatie organiseren voor 1 of meer modules. De verenigingen kunnen ook examenkandidaten accepteren die de cursus niet bij hen hebben gevolgd. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de vereniging.

Overzicht voor de examens op locatie:

Overzicht aanvragen Examens op Locatie (versie 19-12-2024)

Er is geen verplichting om de cursus BFH ergens te volgen om examen te kunnen doen. Aan het landelijke examen, kan je altijd deelnemen. Voor een 'examen op locatie' hangt het van de vereniging af of zij examenkandidaten toelaten buiten hun vereniging.

Mocht je nog herexamen KK1 willen doen, dan verzoeken wij je contact op te nemen met opleidingen@raadvanbeheer.nl, dan bekijken wij de mogelijkheden.