Vergadering FCI European Section

Nieuwsbericht 14-10-2024


Na de FCI European Dog Show in Slovenië was er op maandag 7 oktober de FCI European Section Meeting. Er waren bij deze vergadering 38 landen met stemrecht aanwezig.

Naast de reguliere punten zoals de notulen, het jaarverslag en de financiën, waarbij dhr. R. Doedijns (NL) werd herkozen als auditor voor de financiën, waren de belangrijkste punten van de agenda:

- De bestuursverkiezing waarbij dhr. Laurent Pichard (Zwitserland) en Mw. Herdis Hallmarsdottir (IJsland) aftedend en herkiesbaar waren. Dhr. Doron Rachlin (Israël) was als tegenkandidaat herkiesbaar. Dhr. Pichard en Dhr. Rachlin werden met meerderheid van stemmen gekozen.

- Verkiezing voor het land welke de FCI European Dog Show 2028 (EDS 2028) mag hosten. Hiervoor was slechts één kandidaat, te weten Denemarken. Denemarken werd dan ook gekozen als host voor de EDS van 2028. Jakko Broersma (NL) werd gekozen als FCI gedelegeerde voor deze FCI European Dog Show 2028.

- Mw. Herdis Hallmarsdottir presenteerde namens de NKU (Nordic Kennel Union) het materiaal (boekje) voor de BSI (in Nederland RSI), de Breed Specific Instructions. Een zeer goede presentatie aangaande de specifieke punten met betrekking tot gezondheid, welzijn en overdrijving waarop tijdens exposities door keurmeesters moet worden gelet. De Scandinavische landen werken hiermee, Nederland ook al sinds bijna 10 jaar. Maar vele andere landen nog niet. Het kan een goed instrument zijn in relatie tot het bewaken van de gezondheid van de rashond op exposities en in Noorwegen is het daarvoor tijdens rechtzaken succesvol gebruikt. Elk land wordt aangemoedigd om dit materiaal te gebruiken en eventueel aan te passen naar de eigen situatie: https://www2.skk.se/en/NKU-home/projects/breed-specific-instructions/

- Jette Nielsen (DK) presenteerde de posters te gebruiken op social media, websites en tijdens evenementen. Deze posters hebben voornamelijk betrekking op welzijn: http://fcieurope.eu/DK/Publications/Good%20welfare%20for%20dogs.aspx

Na de vergadering werden twee workshops gehouden. In deze workshops is in twee groepen gediscussieerd en zijn begrippen en standpunten gedefinieerd en te ondernemen acties benoemd. Het bestuur van de FCI EU Sectie gaat hier verder mee aan de slag.

De workshops:
- “Establishing and Maintaining Breed Standards and Registration of Purebred Dogs”
- “Dog Shows and Competitions”

Beide workshops met de vraagstelling: welke invloed hebben de nieuwe regels vanuit de EU. Enerzijds dus op rasstandaarden en registraties door kennel clubs. Anderzijds op de evenementen zoals tentoonstellingen, agility, obediance, herding, hunting etc.

Met daarbij de opdracht: Op welke wijze kunnen we ervoor zorgen dar we onze rasstandaarden behouden en tegelijkertijd in overeenstemming blijven met nieuwe gezondheids- en welzijnsregels. En; op welke wijze kunnen we tentoonstellingen behouden en tegelijkertijd deze gebruiken om onze rassen en hondenwelzijn te promoten.