Nieuwsbericht 31-03-2025
We hebben de recente Zembla-uitzending over de gezondheid van rashonden in Nederland bekeken. Het is voor ons heel belangrijk dat honden op een goede en verantwoorde manier gefokt worden en om continu in gesprek te blijven over dierenwelzijn. Daarom hebben we besloten volledig mee te werken aan de uitzending van Zembla. Tegelijkertijd willen we aangeven dat de uitzending een eenzijdig en onvolledig beeld geeft van de rol en verantwoordelijkheden van de Raad van Beheer binnen de rashonden.
De rol en verantwoordelijkheid van de Raad van Beheer
We zijn het centrale kenniscentrum voor rashondenfokkerij in Nederland en ondersteunen fokkers met richtlijnen, screeningsinformatie (criteria voor gezondheidsrisico’s) en advies over verantwoord fokken. Uiteindelijk ligt de keuze met welke honden er gefokt wordt, en de verantwoordelijkheid daarvoor, bij de individuele fokker. Wij hebben geen handhavingsbevoegdheden.
Juridisch kader en handhaving
In de uitzending werd gesuggereerd dat fokreglementen boven de Wet Dieren zouden staan. Dit is onjuist, de wet staat altijd bovenaan en is leidend.
Het toezicht op de naleving van de Wet Dieren is een taak van de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). De Raad van Beheer heeft hier geen handhavingsrol in. We verwachten van onze aangesloten fokkers dat zij zich houden aan de geldende wet- en regelgeving. Wij voorzien hen wel van de nodige kennis en richtlijnen.
Screenen
Het is belangrijk om te benadrukken dat het ontbreken van een screeningsuitslag, zoals een heupdysplasie-onderzoek, niet betekent dat een hond gezond is. Screenen kun je het beste vergelijken met bevolkingsonderzoeken: je kijkt naar criteria die wijzen op mogelijke gezondheidsrisico’s. Een afwijkende uitslag betekent niet meteen dat een hond ziek is. Fokken is een complex proces waarbij niet alleen gezondheidsrisico’s, maar ook factoren zoals vruchtbaarheid, genetische aanleg, gedrag en karakter een rol spelen.
Outcross
De uitzending suggereerde ook dat outcross (kruisen met een ander ras) een oplossing zou kunnen zijn. We ondersteunen deze fokmethode, maar willen benadrukken dat het kiezen van een geschikte outcross-partner, meer dan bij gewone fokkerij, vraagt om zorgvuldigheid wat betreft genetische aanleg en sociale eigenschappen. De outcross-programma’s die door rasverenigingen worden voorgesteld, worden dan ook zorgvuldig beoordeeld om te voorkomen dat genetische afwijkingen ongewenst worden doorgegeven.
Citaat en reactie van de Raad van Beheer
In de uitzending werd onder andere de volgende uitspraak gedaan:
"De Raad van Beheer weet dat er binnen haar achterban fokkers zijn die fokken met ongezonde dieren en doet hier niets aan."
Daarnaast stelde Zembla op hun website:
"De Raad van Beheer biedt de ruimte om met erfelijk belaste honden te fokken en reageert niet op vragen hierover."
Beide uitspraken zijn feitelijk onjuist!
We hebben wel degelijk inhoudelijk gereageerd en Zembla voorzien van een uitgebreide toelichting. In deze reactie werd onder andere het volgende aangegeven:
Oproep aan pupkopers en consumenten
De Raad van Beheer zet zich in voor een transparante en verantwoorde fokkerij. We verstrekken objectieve informatie aan zowel fokkers als pupkopers. We roepen consumenten dan ook op om zich goed te informeren over de gezondheidsaspecten, gedrag en karakter en erfelijke kenmerken van het ras dat ze overwegen. Een weloverwogen keuze helpt het welzijn van de honden en draagt bij aan een duurzame toekomst voor stamboomhonden in Nederland.