Gewijzigde Rasstandaard Poedel (FCI 172)

Nieuwsbericht 07-08-2024


Per 1 augustus 2024 is de rasstandaard voor het ras Caniche (Poedel) gewijzigd. Deze wijziging zorgt ervoor dat het nu nationaal erkende ras “Franse Krulhaar Meerkleurig” niet langer een apart ras is, maar vanaf nu wordt opgenomen als subvariëteit van het ras Poedel, namelijk andere kleuren.

Bij alle bestaande variëteiten (grootte) zal naast de 2 bestaande subvariëteiten: Zwart, Bruin & Wit - Grijs & Abrikooskleurig (fawn) de subvariëteit andere kleuren worden toegevoegd.

 

Bij de variëteit Toy welke eerst geen subvariëteiten had: zal vanaf nu ook drie subvariëteiten hebben; Zwart, Bruin & Wit - Grijs & Abrikooskleurig (fawn) en andere kleuren.


Nieuwe Nederlandse Stamboom voor een voorheen in VR geregistreerde hond of Poedel met niet erkende kleur (NEK)?
We verstrekken alleen op verzoek van de eigenaar een nieuwe geprinte NL stamboom. De geregistreerde eigenaar kan dan de originele stamboom (en registratiebewijs) naar ons opsturen met het verzoek de nieuwe juiste stamboom op te sturen.

De eigenaar ontvangt dan een factuur voor de kosten, na betaling ontvangt de eigenaar een nieuwe stamboom per postKosten: Tot 1 januari 2025 - € 25,00, daarna geldt het reguliere geldende tarief voor correctie stamboom. 


Variëteitskruisingen
 
Het huidige Plan van Aanpak m.b.t .de variëteitskruisingen blijft van kracht (hierin zijn de nieuwe variëteiten nog niet opgenomen!). 
Daarom is het advies om voor het doen van een dekking altijd eerst goed huidige reglementen te raadplegen! 


Kan ik mijn Poedel laten
aankeuren?
 
Nee, het stamboek is gesloten voor het ras Poedel, dus ook voor de Subvariëteit Andere Kleuren (voormalige Franse Krulhaar Meerkleurig), aankeuren is daarom niet meer mogelijk. 


Tentoonstellingen -
 CAC/CACIB en WoW competitie
 
Doordat de Franse Krulhaar Meerkleurig nu een erkende variëteit is van de Poedel, namelijk de Poedel Andere Kleuren verhuizen ze op de tentoonstelling vanuit de zogenaamde Non-FCI groep 11 naar Rasgroep 9 en komen ze ook in aanmerking voor het Internationaal Kampioenschapspunt(CACIB).

Bij de Toypoedels betekent dit dat er per direct ook per kleurgroep een CAC/CACIB te behalen valt.

De WoW competitie verandert echter niet gelijk.
Technisch is het niet haalbaar de competitie gedurende een lopend jaar te wijzigen. Alle kleuren toypoedels komen dus in 2024 in dezelfde competitie. De punten worden wel per kleur verdeeld. Per 1-1-2025 krijgt elke kleurvariëteit een eigen WoW Competitie.