Standpunt Raad van Beheer wet dieren


Op 24 november was er op televisie in de uitzending van avrotros Radar aandacht voor de nieuwe wet dieren in relatie tot de gezondheidsproblemen bij rashonden.


De Raad van Beheer en de rasverenigingen voor de Franse Bulldog, de Hollandse Bulldoggen Club, en de Saarlooswolfhond,  de AVLS, zijn gevraagd om hieraan een bijdrage te leveren.

De Raad van Beheer heeft daarvoor maandagochtend een interview gehad met de redactie. Tevens heeft de Raad van Beheer haar ondersteuning geleverd aan het interview met de Hollandse Bulldoggen Club.

Onderstaand treft u het uitgangspunt/statement aan van de Raad van Beheer zoals wij dat tijdens het interview herhaaldelijk hebben aangegeven.


Standpunt Raad van Beheer

De Raad van Beheer vindt dat de gezondheid en het welzijn van honden altijd voorop moeten staan. Daarom hebben wij de afgelopen jaren al een aantal ingrijpende maatregelen genomen. We stellen bijvoorbeeld gezondheidsonderzoeken verplicht, we nemen DNA af en samen met rasverenigingen maken we aanvullende afspraken over fokbeleid voor specifieke rassen. 

Deze en een aantal nieuwe maatregelen die we gaan nemen, hebben we beschreven in een door de sector gedragen projectplan dat wij komende donderdag aan staatssecretaris Dijksma overhandigen. 

Waar we ons zorgen over maken is dat uit onderzoek door de Faculteit Diergeneeskunde is gebleken dat het beeld dat mensen hebben van de gezondheid van hondenrassen bepaald wordt door honden zonder stamboom. Deze honden zonder stamboom worden wel rashonden genoemd, maar zijn het eigenlijk niet. Maar 12% van de Franse Bulldoggen in dit onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd, waren Franse bullen met een stamboom en daarmee officiële rashonden. 

Als Raad van Beheer willen wij ook graag de honden zonder stamboom helpen, maar dat is moeilijk omdat we de honden zonder stamboom niet kennen. Daarom staan wij positief tegenover de Wet Dieren, omdat we zo gezamenlijk toewerken naar iets dat we allemaal willen, namelijk gezonde en sociale honden.


Klik voor meer informatie over het Raad van Beheer duurzame fokbeleid op de link.