Op deze pagina tref je een overzicht aan van de belangrijkste acties die je kunt doen op MijnRvB.nl.
Hier is uitgebreide informatie te vinden over MijnRvB.nl en fokken.
Of het (opnieuw) activeren van een bestaand account op MijnRvB.nl.
Als je voor het eerst een hond krijgt die gefokt is in Nederland met stamboom staat deze hond in ons stamboomregister met een zogenoemd NHSB nummer (Nederlands Honden StamBoek).
Bij een geïmporteerde hond uit het buitenland kun je die hond als je hier mee wilt fokken of officieel sporten in dat stamboekregister bijschrijven.
Hiervoor heb je een account nodig op MijnRvB.nl. Als je die nog niet hebt, kun je die aanmaken door aan te geven dat je je wilt registreren. Als je de stappen volgt voor het aanmaken van het account dan krijg je een e-mail met een bevestigingslink toegestuurd.
Heb je eerder een hond met een NHSB-nummer gehad dan heb je al een account dat je nog moet activeren. Belangrijk is dat je het chipnummer van die hond bij de hand hebt, want samen met dit chipnummer en je postcode kan de hond automatisch op je account worden gezet. Ben je verhuisd zonder dat dit aan ons is doorgegeven of zonder dat je dit hebt aangepast in jouw account, dan moet je de postcode gebruiken van het laatste registratie-adres van die hond. Daarna kun je je adres aanpassen op je profielpagina (zie hieronder).
Als je een actief account hebt kun je rechts bovenin op je naam klikken en dan kiezen of je wilt uitloggen of naar jouw profiel wilt gaan. In jouw profiel kun je je eigen gegevens beheren m.u.v. de kennelnamen en je eigen naam door onderin op ‘wijzigen’ te klikken. Zou je je naam willen aanpassen (bijv. je meisjesnaam gebruiken of je initialen aanpassen) neem dan contact op met kantoor. Let op: als je verhuisd bent of je naam aanpast, pas dat dan ook aan bij het portaal waar je hond geregistreerd staat zodat je hond op het juiste adres geregistreerd staat, mocht hij een keer vermist raken. Dat gaat niet automatisch via MijnRvB.nl.
Wanneer je fokt/gaat fokken met je hond of een hond importeert, dan kun je hier ook het UBN-nummer van de RVO noteren zie Ubn nummer aanvragen en opzoeken.
Als eigenaar van een stamboomhond moet je een account hebben of aanmaken op MijnRvB.nl. Zie hierboven.
Na inloggen krijg je een overzicht te zien van al je honden (het systeem toont alleen de bovenste hond in dit formaat). Als je het blok groot maakt door links onder op te klikken dan zie je alle honden en ook de honden die inmiddels overleden zijn (rechts bovenin het hokje overleden aanklikken) en in jouw bezit zijn geweest tot aan hun overlijden.
Via de profielpagina van een hond in jouw bezit (klik op de 3-puntjesbutton voor de naam van de hond) kun je alle gegevens van die betreffende hond die bij de Raad van Beheer bekend zijn inzien en/of downloaden. Denk hierbij aan:
De algemene gegevens van de hond zoals naam, geboortedatum enz.
Gezondheidsonderzoeken (incl. de geldigheid van de onderzoeken zoals het ECVO-onderzoek en je kunt zelf ook onderzoeksresultaten toevoegen die nog wel door de Raad van Beheer gecontroleerd en geaccordeerd moeten worden)
Eventuele nesten en dekkingen van jouw hond (dat geldt voor zowel de reu als de teef)
De ouderdieren
De behaalde showresultaten (die je of zelf kunt aanvullen maar nog wel door de Raad van Beheer gecontroleerd en geaccordeerd moeten worden of als het in Nederland behaalde resultaten zijn automatisch aangevuld worden)
Bij de hond behorende documenten zoals de stamboom, bijlage bij de stamboom, registratieformulier (eigendomsbewijs) en DNA-profiel.
Via de 3-puntjesbutton links naast de naam van je hond kun je kiezen voor een aantal opties:
Verkoop van je hond binnen Nederland
Verkoop van je hond naar het buitenland
Naar de profielpagina gaan van je hond
Een logboek aanvragen voor je hond bijvoorbeeld als je met je hond sport.
Als eigenaar van een stamboomhond kun je ook lid van een rasvereniging worden en dat raden wij ook aan. Bij een rasvereniging kun je terecht voor allerlei vragen over het ras en contacten leggen met andere hondeneigenaren van hetzelfde ras. Maar het is niet verplicht. Lid worden kan niet via onze MijnRvB.nl. Hiervoor moet je contact zoeken met de rasvereniging zelf.
Voor fokkers zitten er meer voordelen aan het lidmaatschap van een rasvereniging. Zie hiervoor bij de rasvereniging.
Sommige eigenaren vinden het leuk om het fokkerspad op te gaan. Voor fokkers zijn er veel regels, zie op deze site Fokken met je hond Binnen MijnRvB.nl kun je veel handelingen digitaal doen, zie MijnRvB - Fokken en Informatie.
De registratie (op MijnRvB.nl de verkoop van een hond genoemd) van een pup/volwassen hond op naam van de nieuwe eigenaar op MijnRvB.nl verloopt volledig digitaal. De Raad van Beheer is geen partij binnen de officiële overeenkomst tussen de verkoper en koper (de wettelijke verkoop van de hond/pup).
Hoe verloopt de procedure?
Zoek de pup op onder in het vak “Mijn Pups” OF de hond in het vak “Mijn honden”
Klik op de 3-puntjesbutton voor de naam van de pup/hond en kies ‘Verkoop binnen Nederland’
Vul daarna het volgende in van de koper:
De volledige naam (voorletters, tussenvoegsels, achternaam) zoals die ook op zijn/haar account zijn ingevoerd (vraag naar de juiste gegevens)
Het e-mailadres dat de koper gebruikt om in te loggen in zijn/haar account. (Controleer heel goed het e-mailadres want anders lukt de overschrijving niet.)
Klik op Verzenden.
Als het de overschrijving van een pup betreft (mits tot 6 maanden en mits nog niet eerder verkocht/overgeschreven) is deze actie gratis.
Als het de overschrijving van een hond betreft of een pup ouder dan 6 maanden of al eerder overschreven dan zijn er kosten aan verbonden. Na de bevestiging van de verkoop word je doorgezet naar de betaalinformatie die je moet bevestigen om door te gaan. Je kunt kiezen voor een directe betaling met iDeal of later betalen. Zonder betaling wordt de verkoop/overdracht niet afgerond.
Je ontvangt daarna een e-mail met de verkoopopdracht. Als je kiest voor later betalen, ontvang je een e-mail met de factuur. De factuur kun je terugvinden op jouw profielpagina in je account. Je kunt er dan voor kiezen om te betalen via een bankoverschrijving of alsnog via iDeal.
De koper krijgt eveneens een e-mail met een link (klik hier) om de aankoop van de hond te bevestigen.
Direct na deze bevestiging en het invoeren van de laatste 4 cijfers van het chipnummer door de koper verdwijnt de pup/hond uit je eigen overzicht.
Mocht je toch een verkeerd e-mailadres ingevuld hebben van de nieuwe eigenaar of is de unieke 72 uurs-link verlopen dan kun je de verkoopopdracht opnieuw verzenden door de verkoop van de pup/hond opnieuw op te starten (de eerderingevoerde gegevens van de koper zijn dan nog steeds zichtbaar, deze kun je indien nodig nog aanpassen).
Zie de voorgaande procedure voor het verkopen binnen Nederland. Maar hier zijn extra kosten aan verbonden voor de export pedigree. Bij de verkoop van een pup onder de 6 maanden betaal je alleen de kosten voor de export pedigree. Je wordt doorgeleid naar een betaaloverzicht en als je dat bevestigt gaat de procedure verder.
Bij de verkoop van een eerder verkochte pup of volwassen hond komt er een extra regel op je factuur bij voor de export pedigree boven op de kosten voor de verkoop. Let op: als je verhuist naar het buitenland betaal je voor je eigen honden eveneens deze kosten voor een export pedigree. Alleen het aanpassen van je adres in jouw profiel voldoet in dit geval niet.
Zodra de factuur betaald is, ontvangt de koper in het buitenland een in het Engels opgestelde e-mail met daarin de aankoopbevestiging (die hij/zij dus nog wel moet bevestigen) en de export pedigree/het registratiebewijs als één pdf in de bijlage. Een eigenaar in het buitenland hoeft dus geen account aan te maken.
Als je een pup of oudere hond koopt van iemand dan moet je een account hebben (heb/had je al eerder een stamboomhond met NHSB-nummer dan heb je in principe een account dus ben je al bekend in het systeem) of aanmaken op MijnRvB.nl. Het is aan te raden dat te doen voordat de verkoper de verkoopopdracht doet. De verkoper heeft je volledige naam en e-mailadres zoals je die gebruikt (hebt) voor het aanmaken van het account, nodig voor het overschrijven.
De verkoper doet de verkoopopdracht (zie vorige onderdeel) in zijn/haar account en je ontvangt een e-mail met gegevens over de hond en wat te doen plus een unieke bevestigingslink naar MijnRvB.nl.
Door op de link te klikken kom je op de inlogpagina van MijnRvB.nl en kun je inloggen. Heb je nog geen account dan kun je die eerst aanmaken en vervolgens nog een keer op de link (klik hier) in de e-mail klikken.
Als extra controle moet je de laatste 4 cijfers van het chipnummer van je pup/hond invoeren (gebruik hiervoor het chipnummer dat je kunt vinden in het hondenpaspoort en niet die bijvoorbeeld op het koopcontract staat).
Daarnaast kun je nog een mede-eigenaar opgeven. Dat is optioneel.
De volledige gegevens van de hond verschijnen en indien dit juist is, kun je dit bevestigen. Als de ingevoerde gegevens kloppen, verschijnt de pup/hond in je account in het blok “Mijn honden”.
De overheid kent een wettelijke verplichting voor ALLE honden om ze te registreren bij een portaal. Dat staat geheel los van de stamboomregistratie. Zie voor meer informatie op de overheidssite RVO.nl onder registratie honden.
In Nederland kennen we 9 door de overheid erkende portalen. De Raad van Beheer heeft een eigen portaal, Databankhonden.nl met een prima aanbod voor een lage prijs (€ 3,95 per hond of €2,50 per door jou gefokte pup mits met stamboom) en het gemak om met dezelfde inloggegevens op beide sites in te loggen. Via je account op MijnRvB.nl kun je moeiteloos doorklikken naar Databankhonden.nl (in je account links klikken op Databank Honden) en weer terug. Je kan ook rechtstreeks inloggen via ienrhond.databankhonden.nl. Meer informatie op deze site.
Had je nog geen account op Databankhonden.nl dan kun je die eenvoudig aanmaken door daar naartoe te klikken en de stappen te nemen die het systeem vraagt.
Had je wel een account op Databankhonden.nl (dus al eerder honden op deze databank aangemeld in de voorgaande jaren) en kun je daar nog niet inloggen, dan moet je contact opnemen met ons kantoor om je account (en daarmee ook de inlog) op MijnRvB.nl te koppelen aan je bestaande account op Databankhonden.nl.
Fokkers moeten zowel hun honden als de geboren pups registreren bij een portaal.
Als je een stamboomhond in het buitenland koopt en hier officieel mee wilt sporten of fokken dan moet je de hond importeren in het NederlandseHondenstamboek (NHSB).
Vraag vooraf wel een UBN-nummer aan (zie hieronder).
De import in het NHSB kun je digitaal regelen via je account door links op “importaangifte” te klikken.Zorg dat je alles bij de hand hebt over de hond om in te vullen in het formulier dat verschijnt. Daarnaast kun je hier ook documenten uploaden zoals de originele stamboom en het DNA-profiel. Heb je geen DNA-profiel bij de hond dan kun je hier ook aanvragen om het DNA-profiel te laten vaststellen via ons. De originele 3-generatiestamboom is verplicht om te uploaden of na te sturen via e-mail of post. Zonder dit document kan de hond niet in ons stamboek geïmporteerd worden.
Na het invullen word je direct doorgeleid naar de betaalpagina voor hetbetalen van de verschuldigde kosten voor de inschrijving in het stamboek, al dan niet aangevuld met de kosten voor de DNA-afname. Dat kan direct via iDeal of later via de bankoverschrijving.
Van overheidswege moet je een UBN-nummer hebben dat je moet aanvragen bij de RVO voor je de hond importeert. De dierenarts leest de chip uit en registreert het chipnummer in combinatie met het EU-paspoortnummer bij de overheid. Pas daarna kun je de hond in ons stamboek importeren en registreren bij een portaal (zie hierboven). Kijk op de site van de overheid: RVO.nl. Dit UBN-nummer kun je registreren in je profielpagina op MijnRvb.nl.
Als het een in Nederland gefokte hond betreft die ooit geëxporteerd is, dan gelden andere mogelijkheden voor (opnieuw) inschrijven in ons stamboek. Neem dan contact op met ons kantoor hoe je dit moet aanpakken,want de hond is al bekend in ons systeem.
Helaas moeten we op een gegeven moment afscheid nemen van onze hond(en) als ze overlijden. Wij raden aan om dat te melden op de profielpagina van de betreffende hond. Als je rechts onderin klikt op “wijzigen”, dan kun je veel gegevens zien, maar je kunt alleen het vakje “Hond is overleden” aanklikken. Dan opent een nieuw invulveld dat je kunt invullen. Vergeet niet onderaan te klikken op “verzenden” om de aanpassing op te slaan.
Aangezien alle honden in Nederland ook geregistreerd staan bij een portaal (zie ook hierboven) dan moet je je hond ook daar als overleden melden. Je kunt op ChipNummer.nl zoeken op welk portaal (databank) je hond geregistreerd staat.
De landelijk en gemeentelijke overheid kan geen gegevens halen uit de registraties in MijnRvB.nl. Dat geldt niet voor de registraties in de portalen (databank honden en de RVO). De Raad van Beheer moet echter wel bij een gerechtelijk bevel gegevens delen met de overheid.
Zie ook Disclaimer, privacy en copyright op deze site.
Voor de diensten die de Raad van Beheer levert, ben je een vergoeding verschuldigd. Deze kosten kun je vinden op onze Tarievenlijst.
Voor onderstaande diensten worden (vooralsnog) geen kosten aan jou berekend:
Het aanmaken van een account
Een stamboomhond die al op je naam staat en niet terug te vinden is in je geactiveerde account(ook al is de hond overleden inmiddels) op dat account (erbij) laten zetten door je andere niet-geactiveerde accounts te laten samenvoegen. Dat kan door contact op te nemen met ons kantoor.
Je kunt een e-mail sturen met de chip- of NHSB-nummer(s) van de ontbrekende hond(en) in jouw account naar info@raadvanbeheer.nl.
Het kopen (registreren van een stamboomhond op jouw naam) van een hond (de verkoper betaalt de kosten).
Je adres wijzigen.
Het melden van het overlijden van je hond.
Kijk op de pagina Veelgestelde vragen/FAQ of hier jouw vraag en het antwoord staan.