Stamboomhonden hebben voordelen die honden zonder stamboom niet hebben. Er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Kies zorgvuldig je nieuwe huisgenoot.
Kies altijd voor een hond die bij je past. Hondenrassen zijn vaak gefokt en geselecteerd op bepaalde eigenschappen. Zo weet je vooraf welke eigenschappen je bij je stamboomhond kunt verwachten. Uiterlijk, groot of klein formaat, lange of korte vacht, karakter, veel of weinig werklust, aanleg voor sport of spel, waaks of niet waaks, actief of juist heel rustig. De eigenschappen van elk ras zijn bekend en staan beschreven. Met een stamboomhond kun je zorgvuldig een hond kiezen die bij je past. Zo zorg je voor een perfecte match tussen jou en je hond.
Stamboomhonden hebben specifieke eigenschappen. Daar kun je een keuze in maken voor een hond die bij je past. Met een perfecte match tussen jou en je hond hebben jullie jarenlang plezier!
Bij het bepalen welke reu een teef mag dekken, houden fokkers rekening met de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van beide ouderdieren. Zo stellen veel rasverenigingen bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht. Ook moet een fokker aan regels voldoen om het welzijn van de moederhond te beschermen. Zo is er bijvoorbeeld een maximaal aantal nesten dat een moederhond mag krijgen.
Inteelt wordt gezien als veroorzaker van veel aandoeningen. Daarom zijn er regels om inteelt te beperken. Daaraan moet iedere stamboomfokker zich houden. Bij een stamboomhond kan de fokker via de stamboom controleren of de ouderdieren familie van elkaar zijn en er kans bestaat op doorfokken. Een stamboompup wordt dus met veel zorg gefokt.
Is het nest geboren, dan nemen onze medewerkers van alle stamboompups en hun ouders DNA af. We controleren tijdens de DNA-afname de identiteit van de ouderdieren met behulp van de chipnummers. Dankzij deze chipcontrole en een vergelijking van het DNA van de pups met de ouders weet je zeker wie de vader en moeder zijn. Wil je meer weten over de gezondheid van de ouders, kijk dan op Dutch Dog Data. Daar zie je welke gezondheidsuitslagen wij geregistreerd hebben van de ouders.
Veel stamboomfokkers zorgen ervoor dat de pasgeboren puppy’s opgroeien in een huiselijke omgeving. Zo doen ze allerlei indrukken op die nodig zijn om later uit te kunnen groeien tot een sociale hond.
Wist je dat...
... de Raad van Beheer samen met zijn verenigingen en fokkers en in samenwerking met overheid en wetenschap veel investeert in gezondheidsonderzoeken om zo gezondere honden te fokken?
Ook bewaren we het afgenomen DNA van alle stamboomhonden om dit later voor onderzoek te kunnen gebruiken en zo aandoeningen te voorkomen. Door de aanschaf van een stamboomhond investeer je in een gezondere toekomst voor honden.
Wij controleren elk nest stamboompups. Bij de nestcontrole moet de moederhond altijd aanwezig zijn. Niet alleen als het nest geboren is, kijken we hoe de fokker zijn honden houdt. Wij doen dit ook tussendoor. Wij vinden het belangrijk dat de fokker zijn honden onder goede omstandigheden houdt.
Wist je dat...
... wij per jaar zo’n 7.000 nesten met stamboompups controleren? Dat zijn gemiddeld meer dan 25 nesten per dag.
Wist je dat...
... meer dan 90% van de stamboomfokkers een hobbyfokker is? Ze fokken dus niet beroepsmatig, maar hebben een hobby die ze met veel passie uitoefenen en waarin ze veel tijd investeren. Een hobby heeft immers je hart, soms nog meer dan je baan.
Vanuit zijn enthousiasme en liefde voor zijn ras, geeft een fokker je graag advies en staat hij altijd klaar om vragen te beantwoorden. Vaak kun je een (honden)leven lang een beroep doen op zijn kennis en ervaring. Maar een goede fokker is ook kritisch: hij stelt zelf ook vragen! Hij wil er immers zeker van zijn dat zijn hond bij het juiste baasje terecht komt.
Als Raad van Beheer vinden wij het belangrijk dat we open en eerlijk zijn in onze communicatie. Daarom kun je op onze website Dutch Dog Data www.dutchdogdata.nl veel informatie terugvinden. Je kunt er bijvoorbeeld de stamboom bekijken, maar ook zien welke gezondheidsonderzoeken bij de ouderdieren gedaan zijn. Zo weet je of je pup uit een goed nest komt.
Een hond verrijkt je leven. Je hebt er een maatje bij en doet dankzij je maatje veel nieuwe contacten op. Door voor een stamboomhond te kiezen, kun je meedoen aan sporten, officiële wedstrijden, trainingen en shows. Je kunt met een stamboomhond ook lid worden van een rasvereniging of van een kynologenclub. Veel verenigingen en clubs organiseren tal van activiteiten, zoals wandelingen, lezingen en activiteiten met je hond. Zo ontmoet je andere hondenliefhebbers die dezelfde liefde voor hun hond voelen. Dat schept vaak een leuke band.
Wist je dat...
... er in het asiel bijna geen stamboomhonden zitten? Veel rasverenigingen helpen je namelijk om een nieuw baasje te vinden als je niet meer voor je hond kunt zorgen. Daardoor zijn er maar weinig stamboomhonden in het asiel.
Hieronder zie je de 12 voordelen op een rij. Daarnaast zie je welke voordelen bij een hond zonder stamboom niet gelden. Voer de onderstaande check altijd uit alvorens je over gaat tot de aanschaf van een hond. Kies zorgvuldig, kies een stamboomhond!
Als pupkoper wil je een met zorg gefokte pup en kies je zorgvuldig je nieuwe huisgenoot. Dat betekent dat je ook de ‘nadelen’ van een keuze moet meewegen.
Een verantwoord gefokte stamboomhond is vaak iets duurder dan een hond zonder stamboom
Vaak kost een stamboomhond iets meer dan een hond zonder stamboom, maar dat hoeft niet. Dat verschil is ook goed te verklaren! In de kosten voor een verantwoord gefokte stamboomhond zijn alle kosten inbegrepen: eventuele gezondheidsonderzoeken, de begeleiding van de fokker bij de keuze van de ouderdieren, het zorgen voor het welzijn van de moederhond, de begeleiding bij de dekking en de geboorte, de goede socialisatie, de inenting en het dierenpaspoort bij de dierenarts, de nestcontrole, de DNA-afstammingscontrole, de stamboom, de DNA-opslag, enzovoort, enzovoort. Veel van deze kosten hoeft een fokker van een hond zonder stamboom of een puppyhandelaar niet te maken. Besef wel dat bij aanschaf van een pup zonder stamboom of uit de puppyhandel het risico van goedkoop is duurkoop op de loer ligt. Bovendien heb je gemiddeld 10 jaar of langer veel plezier van je huisgenoot. Verdeeld over 10 jaar is het prijsverschil vaak te verwaarlozen.
Er is vaak een wachttijd voor je stamboompup
Stamboompups zijn niet op bestelling leverbaar en vaak ook niet direct af te halen. Vaak is er een wachtlijst voor pups. Als je een zorgvuldige keuze maakt, is het ook goed om bij meerdere fokkers te gaan kijken. Het voordeel van een wachttijd is dat je geen overhaaste beslissing neemt. Je kunt je goed voorbereiden op je nieuwe huisgenoot. Je kunt vrije dagen inplannen voor een goede socialisatie en zoeken naar een geschikte hondenschool voor je puppycursus. Het wachten op je nieuw huisgenoot is ook leuk en spannend.
De fokker van een stamboompup stelt je ‘kritische’ vragen voordat je de pup meekrijgt
Een stamboomfokker fokt vaak als hobby. Een hobby die ze met veel passie uitoefenen en waarin ze veel tijd investeren. Vanuit zijn enthousiasme en liefde voor zijn ras, geeft een fokker je graag advies en staat hij altijd klaar om vragen te beantwoorden. Vaak kun je een (honden)leven lang een beroep doen op zijn kennis en ervaring.
Maar een goede fokker is ook kritisch: hij stelt zelf ook vragen! Hij wil er immers zeker van zijn dat zijn hond bij het juiste baasje terecht komt. Het is ook in je eigen belang dat jij en je hond een goede match zijn. Daar heb je uiteindelijk jarenlang plezier van.
Als je geen stamboomhond kiest maar een pup waarvan de herkomst niet zeker is, dan loop je risico's. Er worden ieder jaar meer dan 70.000 pups uit de hondenhandel naar Nederland gebracht.