Bekijk de video en lees meer over de voordelen van een stamboomhond.
Een gelukkige moederhond zorgt voor gelukkige puppy’s. Daarom is er onder fokkers van stamboomhonden veel aandacht voor het welzijn van de moederhond. Bij een niet-stamboomhond staat men vaak niet eens stil bij het welzijn van de moederhond.
Een stamboomhondenfokker steekt veel zorg in het welzijn van de moederhond. Daarnaast voldoet hij aan de regels voor verantwoord fokken. Deze regels vind je in het Basisreglement Welzijn & Gezondheid van het Kynologisch Reglement. Zo gelden er regels voor de minimum en maximum leeftijd die een moederhond mag hebben, hoeveel nestjes zij in haar leven mag krijgen en hoeveel tijd er tussen de nestjes moet zitten. Deze regels gelden voor alle fokkers van stamboomhonden die staan ingeschreven in het Nederlands Honden Stamboek. Bij de geboorteaangifte controleert de Raad van Beheer of de fokker zich aan deze regels heeft gehouden.
Wist je dat…
… volgens de wet een pup op zijn vroegst op een leeftijd van zeven weken het nest mag verlaten? Een verantwoorde fokker geeft zijn pups niet eerder mee aan een pupkoper, zo weet hij zeker dat de pup ten volle profiteert van de uitstekende zorgen van zijn moeder.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden van regels uit het basisreglement:
Met uitzondering van de eerste regel gelden deze regels niet voor niet-stamboomhonden.
Een overzicht van alle regels vind je in het Basisreglement Welzijn & Gezondheid.
Alle regels omtrent de moederhonden van stamboompups zijn erop gericht op om de teefjes niet te zwaar te belasten en hen niet te laten dekken voordat ze lichamelijk en geestelijk volwassen en uitgegroeid zijn. Uiteindelijk is immers iedereen gebaat bij een normale, gezonde dracht: de moederhond, haar pups, de toekomstige baasjes en de fokker.
Wist je dat…
… grote aantallen puppy’s die ‘op voorraad’ aanwezig zijn, direct beschikbaar zijn of die aan huis worden geleverd vrijwel altijd afkomstig zijn uit de bijzonder dieronvriendelijke broodfok of hondenhandel?
Een verantwoorde fokker voorkomt dat de moederhond onnodige stress ervaart tijdens haar zwangerschap. Meestal zal de hond thuis bevallen op een plekje waar ze zich veilig voelt en waar het rustig is. De fokker omringt haar met goede zorgen.
De manier waarop de puppy’s ter wereld komen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid van de moederhond is ook gereguleerd bij de stamboomhonden. Bij voorkeur verloopt de geboorte op een natuurlijke wijze. Heeft een Engelse Bulldog bijvoorbeeld twee keer een keizersnede moeten ondergaan om haar pups ter wereld te brengen, dan mag zij geen nestjes meer krijgen.
Al deze regels en de aandacht voor moederhonden zijn zowel bedoeld om het welzijn van het teefje als van haar pups te waarborgen. Ga je voor een hond zonder stamboom, dan is het maar de vraag of er iemand heeft stilgestaan bij het welzijn van de moederhond en haar pups. Bovendien is er bij honden zonder stamboom geen sprake van controle.
Wist je dat…
… de Raad van Beheer de afstamming van alle stamboompups controleert met DNA? Het DNA wordt bewaard in een databank zodat het beschikbaar is voor onderzoeken.*
Een moederhond vervult een heel belangrijke rol in het leven van de pups. Ze is hun voorbeeld, hun baken en hun opvoedster. Ze leert de pups wat goed gedrag is, en ze geeft ze een veilig en vertrouwd gevoel. Bovendien zorgt ze ervoor dat de kleintjes warm, schoon en gevoed zijn.
Slechte fokkers willen een moederhond zo snel mogelijk weer een nest laten krijgen, zodat ze nog meer puppy’s kunnen verkopen. Dat is bijzonder slecht voor haar en al net zo slecht voor haar pups. Nog een reden om te kiezen voor een stamboomhond!
Omdat er bij stamboomhonden veel zorg wordt besteed aan het welzijn van de moederhond. Er zijn regels opgesteld waar verantwoorde fokkers zich aan moeten houden. Bij een niet-stamboomhond weet je vaak niet of er op verantwoorde wijze met de moederhond is omgegaan en hoeveel nestjes zij al heeft gehad. Een stamboomhond biedt zekerheid.
Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld de uitslagen van gezondheidsonderzoeken en de grootte, vacht en het karakter van de hond. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s.
* Het DNA mag alleen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek indien de eigenaar geen bezwaar heeft gemaakt.