Bekijk de video en lees meer over de voordelen van een stamboomhond.
Het is heel belangrijk dat de moederhond aanwezig is bij een nestje pups. Zij zorgt er voor dat de pups een goede start kunnen maken. Als je een pup aanschaft via een fokker van stamboomhonden, kun je altijd kennismaken met de moederhond. Bij losse pups of nestjes van honden van onzekere afkomst of uit de handel is het vaak gissen naar de moeder, haar karakter, uiterlijk en of de pups wel een goede start hebben gehad.
Van hun moeder krijgen de pups voeding en zorg maar ook leren pups onder meer hoe zij zich moeten gedragen en wat de regels van honden onderling zijn. Zij is hun voorbeeld en hun opvoedster. Het is niet voor niets dat het wettelijk geregeld is dat pups pas op een leeftijd vanaf zeven weken weg mogen bij hun moeder. Ze hebben haar nodig voor een goede start.
Wist je dat…
… in de broodfok en hondenhandel een moederhond vaak zo kort als mogelijk aanwezig is bij haar nestje? Zij wordt vaak zo snel mogelijk na de geboorte van de pups weer gedekt, zodat men meer geld aan haar kan verdienen. Ook de pups worden vaak veel te vroeg weggehaald. Dit is heel slecht voor zowel de pups als de moederhond. Bij een stamboomhond is dat niet het geval. Fokkers van stamboomhonden hebben het welzijn van de moederhond en haar pups hoog in het vaandel staan. Nog een reden om een stambomhond te kopen!
Bij stamboomhonden worden alle nestjes gecontroleerd door medewerkers van de Raad van Beheer. Daarbij controleren we ook altijd of de moederhond aanwezig is en hoe de omstandigheden bij de fokker zijn. We controleren de moederhond door de chip te controleren én door DNA-controle. Zo weet je zeker dat je pup niet alleen uit een goed nest komt, maar dat zijn start ook optimaal is geweest.
Het is beter geen pup te kopen bij een fokker waar de moederhond niet aanwezig is of waar alleen losse pups te koop zijn. Als de moederhond volgens de fokker even weg is voor bijvoorbeeld een wandeling, spreek dan een andere keer af zodat je haar toch kunt zien. Is dit niet mogelijk, dan heb je waarschijnlijk te maken met een handelaar of broodfokker. Steeds vaker wordt er ook een ‘surrogaat-moederhond’ bij een nest gelegd om zo pupkopers te misleiden. Bij stamboomhonden weet je zeker dat de aanwezige hond de moederhond is doordat de Raad van Beheer het DNA controleert én de chip. Alle stamboomnesten zijn gecontroleerd.
Wist je dat…
… Nederlandse moederhonden maar één keer per jaar een nest mogen hebben?
Bij stamboomhonden gelden bovendien nog extra regels voor de minimale en maximale leeftijd waarop een moederhond een nest mag krijgen. Een stamboomhond mag nooit meer dan vijf keer in haar leven een nest krijgen. Bij stamboomhonden is er extra aandacht voor het welzijn van de moederhond.
Vaak is een moederhond met pups een beetje beschermend tegenover vreemden, dat is ook logisch. Maar de moederhond van een verantwoorde fokker zal niet angstig of agressief reageren op je bezoek. Ze zal nieuwsgierig kennis willen maken met je zodra ze heeft vastgesteld dat je geen bedreiging bent voor haar jongen.
Ook de pups reageren bij een verantwoorde fokker niet angstig. Stamboompups zijn sociaal en mensvriendelijk. Over het algemeen begroeten ze vanaf de leeftijd van een week of drie nieuwe mensen vrolijk en nieuwsgierig, al is het ene ras natuurlijk wat terughoudender dan het andere.
Bij pups van onzekere afkomst, bijvoorbeeld broodfokkers en handelaren, zie je vaak angstig gedrag. Zij werden niet gesocialiseerd en moesten al op jonge leeftijd het zonder hun moeder weten te stellen.
Omdat stamboomhonden minimaal de eerste zeven weken van hun leven doorbrengen in het gezelschap van de moederhond. Zij voedt hen op en zorgt voor hen. Bij een hond van onzekere afkomst is vaak geen aandacht voor het welzijn van de pups in die eerste, zo belangrijke fase van hun leven. Bij een stamboomhond weet je zeker dat de moederhond haar pups een goede start geeft.
Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld de grootte en vacht van de hond, regels omtrent welzijn en hoeveel activiteit de hond nodig heeft. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s.