Bij het maken van vakantieplannen dient zich de vraag aan wat je met de hond gaat doen. Mag hij mee op vakantie, gaat hij naar een pension of komt er iemand in huis om voor hem te zorgen? Bedenk van tevoren goed wat je in je vakantie wilt doen en waar je naar toe wilt gaan. Heeft je hond problemen met reizen of is bijvoorbeeld de temperatuur op je vakantiestemming te hoog, vraag je dan af of het verstandig is om je hond mee te nemen. Welke keuze je ook maakt, je zult het nodige moeten regelen. Hier lees je er alles over.
De hond mee op vakantie: dat kan heel leuk zijn. Er zijn tegenwoordig zelfs reisbureaus die zich gespecialiseerd hebben in reizen met je hond. Dat is handig, want bij het reisbureau weten ze bijvoorbeeld waar je hond welkom is en waar niet.
Stel jezelf een aantal kritische vragen voordat je beslist of de hond meegaat naar het buitenland. Heeft je hond problemen met reizen? Wat is de temperatuur in het vakantieland? Welke invulling heb je voor ogen en past de hond daar bij? Welke parasieten of andere ziekteverwekkers komen op de vakantiebestemming voor en welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen? In Zuid Europa lopen honden bijvoorbeeld een verhoogd risico op babesiose, een ziekte die teken kunnen overbrengen.
Besluit je je hond mee te nemen naar het buitenland, kijk dan welke wettelijke regels gelden in de landen waar je door heen reist én op je vakantiebestemming. Binnen de Europese Unie geldt een aantal algemene regels. Daarnaast kunnen de diverse landen aanvullende eisen stellen. Landen die geen lid zijn van de Europese Unie hebben eigen eisen voor de invoer van huisdieren.
Voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie geldt de EU-verordening 2003/998/EC. Hierin staat dat:
In het dierenpaspoort staat niet alleen het identificatienummer van de hond (meestal het chipnummer) maar ook waar de identificatie is aangebracht. Bij rashonden brengen onze buitendienstmedewerkers de chip meestal in aan de linkerzijde van de hals voor het schouderblad. Dit doen ze als de hond ongeveer zes weken oud is. In het dierenpaspoort staat ook welke vaccinaties de hond heeft gehad. Het Europese dierenpaspoort haal je bij de dierenarts.
Wil je nagaan welke wet- en regelgeving geldt in de landen waar je door heen reist én op je vakantiebestemming? Kijk dan op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Je vindt hier niet alleen de invoereisen voor landen in Europa, maar ook voor daarbuiten. Twijfel je over de regels, neem dan contact op met de ambassade van het betreffende land. Doe dit op tijd: als je hond vaccinaties nodig heeft, moet dit op tijd gebeuren!
Veel mensen voelen zich schuldig om hun hond naar een pension te brengen. Dat is jammer, want de mensen van het pension hebben er hun beroep van gemaakt om te zorgen voor andermans honden. Met hun opleiding en ervaring weten ze waar ze op moeten letten. Het pension zelf is zo ingericht dat bescherming en veiligheid centraal staan. Vrijwel alle honden wennen snel aan de routine binnen het pension.
Ga ruim van tevoren kijken bij het pension waar je je hond heen wilt brengen. Vraag de beheerder ook hoe hij de zaken aanpakt.
Ga je bij een pension kijken, dan kun je daar de volgende vragen stellen:
Houd er rekening mee dat dierenpensions soms al maanden van tevoren zijn volgeboekt. Via de website www.dierenpensionwijzer.nl van brancheorganisatie Dibevo zie je in één oogopslag welke pensions in een bepaalde periode nog plaats hebben. Een bijkomend voordeel is dat de hondenbezitter bij deze pensions een beroep kan doen op de Geschillencommissie Gezelschapsdieren, mocht er een geschil ontstaan.
Pensions stellen vaak eisen aan de hond. Zo moet hij meestal geldige vaccinaties hebben tegen hondenziekte, parvovirus en leptospirose. Voor honden die snel en veel blaffen kan een preventieve behandeling tegen kennelhoest verstandig zijn. Identificatie via een chip of tatoeage moet mogelijk zijn. Wil je weten welke eisen het pension stelt, vraag dit dan van tevoren goed na. De pensionhouder moet zich namelijk ook aan regels houden, anders brengt hij zijn bedrijf in gevaar. Zijn bijvoorbeeld de inentingspapieren niet in orde, dan zal hij je hond moeten weigeren. Dat is vervelend als jij op het punt staat om naar je vakantiebestemming te vertrekken.
Besluit je dat je hond thuis blijft, dan moet je een oppas regelen. Familie of vrienden kunnen het leuk vinden om op je hond te passen, maar betaalde opvang aan huis is ook een mogelijkheid. Je hond alleen in huis laten is, zelfs als de buren iedere dag een flinke wandeling met hem maken, voor iedere hond een straf. Doe dat dus niet!
Kies je voor familie of vrienden, zoek dan mensen die honden gewend zijn. Zij zorgen ook zonder nadenken dat de voordeur dicht blijft zodat de hond niet kan ontsnappen. Gaat de hond mee met hen, dan zijn hun huis en tuin al ingericht op honden.
Veel hondenbezitters hebben onderling afspraken om op elkaars hond te passen. Dat kan met buurtgenoten, maar ook via de rasvereniging of kynologenclub. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de honden goed met elkaar kunnen opschieten, ook in elkaars huis. Dat gaat bij het ene ras gemakkelijker dan bij het andere. Wil je twee honden samen houden, dan gaat een reu met een teef meestal beter dan twee honden van hetzelfde geslacht. Begin ruim voor de vakantie vast met ‘proefdraaien’, zodat je niet kort voor de vakantie voor onaangename verrassingen komt te staan.
Een andere mogelijkheid is een oppas in huis. Oppascentrales helpen je aan een betrouwbare oppas, die tegen een geringe vergoeding niet alleen op de dieren maar ook op het huis en de tuin past. Maak ruim van tevoren kennis met elkaar zodat je kunt zien of het tussen je hond en de oppas ‘klikt’.