Teken en je hond

Een teek is een klein zwartbruin spinnetje dat overal in Europa voorkomt. Hij bijt zich vast en zuigt zich vol met bloed van zijn 'gastheer'. Daarbij kan hij ziekten als Babesiose, ziekte van Lyme of Ehrlichiose overbrengen. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken vallen niet uit bomen.


Teek in vacht

Controleren
Vaak wordt gedacht dat teken alleen in de zomermaanden voorkomen. Ze zijn echter bijna het hele jaar actief. Heb je een wandeling gemaakt in de natuur, controleer je hond dan na afloop zorgvuldig op de aanwezigheid van teken. Ze zitten vaak rond de kop, de nek, de oren of tenen, maar kunnen ook op andere plekken zitten. Ontdek je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Binnen 24 uur is de kans kleiner op het overbrengen van ziekteverwekkers.

 

Verwijderen
Verwijder de teek met een speciale tekentang, verkrijgbaar bij de dierenarts of dierspeciaalzaak. Gebruik geen alcohol of andere scherpe middelen om de teek te doden. De teek leegt dan zijn maag en brengt dan alsnog mogelijke ziekten over op zijn gastheer. Na verwijdering kun je de plek wel ontsmetten met alcohol.

 

Ziekten
Zeker in Zuid-Europa zijn teken vaak overbrengers van gevaarlijke ziekten als Babesiose, ziekte van Lyme of Ehrlichiose. Babesiose is een ernstige bloedziekte die een a twee weken na een beet opvallend bruinrode urine kan veroorzaken. Bij de ziekte van Lyme zijn kreupelheid, koorts en sloomheid de meest voorkomende symptomen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Bij Ehrlichiose wordt de hond sloom, krijgt hoge koorts, en soms bloedneuzen. Gedraagt je hond zich anders na een tekenbeet, of zie je bovengenoemde symptomen, ga dan naar je dierenarts.

 

Preventie
Ga je naar het buitenland met je hond, dan is het verstandig preventieve middelen te gebruiken. Er zijn sprays, pipetten en halsbanden met middelen die teken weren of doden. En vergeet niet een tekentang of tekenkaart mee te nemen om teken verantwoord te verwijderen!

 

Lees meer
Bekijk de korte video van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) www.licg.nl/teken-en-door-teken-overgedragen-ziekten/#video-100-seconden-dierenarts-over-teken

De website doggo.nl gaat uitgebreid in op teken: https://www.doggo.nl/artikelen/hond-en-gezondheid/mijn-hond-heeft-een-teek/

Op tekenradar.nl kun je altijd vinden hoeveel tekenbeten er zijn gemeld en waar.

Lees meer over de tekenkaart: tekenkaartnederland.nl.