Soms lijkt het alsof het gisteren was; het moment dat je hond als kleine pup bij je kwam wonen. En nu ineens behoort hij tot de seniorhonden. “Ouder worden komt met gebreken”, luidt een bekend spreekwoord, maar als hondeneigenaar kun je veel doen om die gebreken voor jouw hond zo minimaal mogelijk te houden.
Officieel behoort je hond tot de seniorhonden als hij aan de laatste 25% van zijn verwachte levensduur is begonnen. Omdat de gemiddelde leeftijd per ras behoorlijk kan verschillen, verschilt ook het moment dat jouw hond een senior wordt. Een Duitse Dog is bijvoorbeeld al een senior op 5 of 6-jarige leeftijd, terwijl een klein ras pas op 9 tot 11-jarige leeftijd tot de senioren behoort. Maar gemiddeld worden honden zo tussen de 10-12 jaar oud en dus kun je voorzichtig zeggen dat een hond vanaf een jaar of 7-8 een senior is.
Als liefhebbende eigenaar van je hond doe je er goed aan om je hond passende zorg en ondersteuning te bieden als hij ouder wordt. Waar kun je op voorhand vast rekening mee houden bij je seniorhond?
Als je een zeer actieve rashond hebt, zoals bijvoorbeeld een Border Collie, een Mechelse Herder of een hond met een flink jachtinstinct, is het ook belangrijk dat je hem soms beperkt in zijn activiteit. Zijn drive om te willen werken of jagen is meestal sterker dan eventueel ongemak in zijn lijf. Als je je hond dan niet begrenst, kan het zijn dat hij het later zal bekopen met een zeer stijf en pijnlijk lichaam, omdat hij over zijn grenzen heen is gegaan.
Helaas denken veel eigenaren onterecht: ‘Maar hij rent nog zo vrolijk achter zijn bal aan, dus hij zal vast geen artrose/pijn hebben’. Terwijl hij vervolgens een halve dag later krakend en piepend opstaat vanuit zijn mand…
Wanneer je hond ouder is, bestaat ook de kans dat zijn lichaamsfuncties wat minder worden. Signalen dat je hond wat ouder wordt, kunnen zijn:
Wees alert op het gedrag van je ouder wordende hond. Het is belangrijk om rekening te houden met zijn ouder wordende lijf, maar tegelijkertijd is het ook essentieel dat je hond blijft bewegen. Mogelijk moet je je wandelingen aanpassen van drie lange naar vijf kortjes.
Haalt je hond ineens uit als je hem aait of naar één van je kinderen? Het kan zijn dat hij jullie niet heeft aan horen of zien komen en schrok of mogelijk pijn heeft en daarom zo heftig reageert. Als je hond altijd lief en sociaal is geweest en dat gedrag verandert ineens, is het echt nodig om hem na te laten kijken door de dierenarts.
Ook als je hond de auto niet in wil springen, niet wil zitten of lastig ‘af’ gaat, kan dat een duidelijk signaal zijn dat die commando’s hem pijn doen en dat hij het daarom niet wil.
Je hond is je al die jaren meer dan trouw geweest; je maatje, je alles. Nu hij ouder wordt verdient hij de allerbeste zorg die jij hem kunt bieden.
Helaas worden honden niet zo oud als wij. Er komt dus een moment dat jij afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter. Geniet daarom extra van je ouder wordende hond! Kijk naar zijn wijsheid, leer van zijn rust en wees dankbaar voor zijn aanwezigheid.
In 2023 hebben wij de verkiezing van Senior Stamboomhond van de Maand gehouden. Daaruit kwamen 10 FCI-groepswinnaars met ieder een mooi, eigen verhaal. We hebben met deze verkiezing laten zien dat onze zorgvuldig gefokte stamboomhonden gezond en vitaal oud kunnen worden.
Al deze bijzondere senioren zijn in de Senior Stamboomhond Jaarkalender blijvend vastgelegd. De eigenaren hebben een aantal gedrukte exemplaren ontvangen. Via onderstaande button kun je de digitale versie bekijken en eventueel afdrukken voor eigen gebruik.