Hooikoorts en je hond

Ook honden kunnen last hebben van hooikoorts. Net als bij mensen wordt deze veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, zoals pollen, grassen, huisstofmijt of schimmels. Bij honden uit hooikoorts zich meestal in de vorm van jeuk, huidontstekingen en rode, kale plekken in de vacht. In dit artikel enkele tips en adviezen om met de hooikoorts van je hond om te gaan.




De hond likt en bijt aan z'n poten, schuurt met de snuit over de vloer en krabt met de achterpoten naar de buik. Ook kan hij veel rollen in het gras. Als deze klachten telkens rond dezelfde tijd van het jaar terugkeren, is er waarschijnlijk sprake van een pollenallergie. Stoffen als huismijt, meelmijt en veren zijn niet seizoensgebonden en kunnen dus ook het hele jaar klachten geven.

Dierenarts
Als je vermoedt dat je hond hooikoorts heeft, ga dan naar de dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken, een bloed- of huidtest afnemen en uitsluiten dat het om vlooien- of voedselallergie gaat. Na de diagnose kan hij je adviseren en medicatie voorschrijven die de symptomen verminderen. In sommige gevallen beveelt hij immunotherapie aan, die zorgt dat het immuunsysteem langzaam aan de stoffen kan wennen en minder heftig reageert.

Het is helaas (nog) niet mogelijk om volledig te genezen van een allergie, dus is het zo veel mogelijk verminderen van de klachten het beste dat je kunt doen.

Tips ter vermindering van de klachten

  • Om jeuk te verlichten kun je je hond regelmatig in bad doen met een milde, hypoallergene shampoo. Vraag eventueel de dierenarts om advies.
  • Bepaalde voedingssupplementen, zoals omega-3-vetzuren, brandnetel of kamille, kunnen de ontstekingsreactie helpen verminderen en de huidgezondheid van je hond ondersteunen. 
  • Probeer je hond zo weinig mogelijk in contact te laten komen met pollen, gras of stof. Laat hem niet door lang gras lopen.
  • Houd je hond binnen op dagen met hoge pollenconcentraties. Check daarvoor de Hooikoortsradar. Alternatieven zijn de Pollenkalender en Pollennieuws.
  • Maak na een wandeling tijdens pollenpieken de vacht van je hond schoon met een vochtige doek om eventuele pollen te verwijderen.
  • Stofzuig regelmatig in huis, maak de vloeren schoon en was de bekleding van de hondenmand regelmatig. Zorg ook voor goede ventilatie in huis, maar houd de ramen dicht op momenten dat de pollenconcentratie hoog is.

Zoals gezegd zullen bovengenoemde maatregelen het allergieprobleem zeker niet oplossen, maar ze kunnen wel bijdragen aan het welzijn van je hond.

Erfelijke hooikoorts
Hooikoorts openbaart zich meestal bij honden van negen maanden tot vier jaar oud. Er zijn bepaalde rassen die duidelijk meer last hebben van deze allergie dan andere rassen. Deze vorm van allergie is waarschijnlijk erfelijk. 

Lees meer
De volgende websites besteden uitgebreid aandacht aan hooikoorts bij de hond.