De Raad van Beheer en de Hondenbescherming reiken jaarlijks een prijs uit aan de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland! In Nederland zijn er 1,9 miljoen honden en heeft 1 op de 5 huishoudens een hond.
Voor iedere hondenliefhebber is het van groot belang dat er in zijn/haar gemeente een goed hondenbeleid gehanteerd wordt.
Laat je gemeente zien dat ze van honden houden?
Nomineer ze dan voor de verkiezing 'meest hondvriendelijke gemeente van Nederland'!
Dit goede hondenbeleid dient minimaal aandacht te hebben voor:
Faciliteiten
Het hondenbeleid dient niet alleen gericht te zijn op het zorgen voor voldoende faciliteiten, zoals speciale hondenpoepafvalbakken en gratis poepzakjes, maar ook op het creëren van een acceptabel aantal losloop- en uitlaatgebieden. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de overige gebruikers in de gemeente zoals ruiters en mountainbikers. Honden verdienen hun eigen gebied.
Maaibeleid grasaren
De laatste jaren komen er steeds meer klachten over grasaren die bij honden voor ernstig letsel zorgen als zij via de vacht in de huid terechtkomen. De gemeente kan hier in haar maaibeleid rekening mee houden door bij losloopgebieden, uitlaatplaatsen en de aanlooproutes er naartoe een hondvriendelijk maaibeleid toe te passen.
Dialoog
Daarnaast is het van essentieel belang dat er een echte dialoog plaatsvindt tussen de gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters om voldoende draagvlak te krijgen om eventuele uitdagingen samen op te lossen.
Hondenbelasting
Gelukkig is in veel gemeentes de hondenbelasting al afgeschaft. De Hondenbescherming en de Raad van Beheer zijn tegen de heffing van hondenbelasting als deze alleen wordt gebruikt voor algemene middelen.
Als doelbelasting kan de belasting zinvol zijn omdat de opbrengsten dan ten goede komen aan voorzieningen voor honden en hun eigenaren. Helaas wordt de belasting hiervoor maar zelden gebruikt.
Bijtincidenten
Ook is het van belang dat een gemeente een beleid heeft op het gebied van bijtincidenten. Daar dient zowel preventie aandacht te krijgen, zoals opvoeding (hondenschool, gecertificeerde kynologisch instructeurs), als maatregelen, het instellen van een meldpunt en aansluiting zoeken bij het Landelijk Honden Dossier.
De verkiezing voor meest hondvriendelijke gemeente vindt jaarlijks plaats. De uitreiking voor de Trofee over 2024 zal plaatsvinden tijdens het Evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid van de Hondenbescherming op 21 mei 2025 in Ede.
Na ontvangst van de nominaties gaan we de genomineerde gemeentes om informatie vragen. Hierna zal een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Raad van Beheer en de Hondenbescherming, de ingevulde vragenlijsten beoordelen en de gemeentes selecteren die het beste hondenbeleid hanteren. Deze gemeentes zullen ook worden bezocht en daarna zal een winnaar worden gekozen. Daarbij telt de ingestuurde informatie, het bezoek aan de gemeente en de publiekspoll mee.
Volg onze Facebook pagina, die van onze partner de Hondenbescherming en meld je aan voor ons Raadar nieuws om op de hoogte te blijven.
Winaar 2023 was de gemeente Rijswijk.
De Trofee werd overhandigd door Rony Doedijns, directeur Raad van Beheer, (links op de foto) en Daphne Groenendijk, directeur Koninklijke Hondenbescherming (rechts op de foto). In het midden de winnaars Rick Severijns, beleidsmedewerker dierenwelzijn (links) en wethouder Mark Wit (rechts) van Gemeente Rijswijk.
De eerste winnaar in 2022 was de gemeente Teylingen.
De winnende gemeente Teylingen kreeg de bijbehorende trofee uitgereikt uit handen van Daphne Groenendijk, directeur Koninklijke Hondenbescherming, Hildeward Hoenderken, voorzitter van de Raad van Beheer en Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer. De interviews werden gedaan door Annemarie Bruning en haar jury-hond Syb.
Bekijk hier de video van de winnaar.