Grasaren en je hond

Grasaren, ook wel 'kruipers' genoemd, kunnen in de periode juni-augustus vervelende problemen veroorzaken bij je hond. Grasaren hebben weerhaakjes die makkelijk in de vacht, neus, oren en ogen van je dier terechtkomen en zelfs de huid binnendringen. Gezondheidsproblemen kun je zeker voorkomen, maar dan moet je wel alert zijn. In dit artikel een korte beschrijving van de mogelijke problemen.


Grasaar


Huid- of pootproblemen 
Grasaren kunnen op de huid of tussen de tenen van een dier gaan zitten, waarna de stekels door de huid heen prikken en daar ontsteking veroorzaken. De hond reageert door te gaan krabben of likken aan de desbetreffende plek. Zie je een aar op de vacht of tussen de tenen, probeer die dan voorzichtig te verwijderen. Blijven er weerhaakjes in de huid zitten, pak deze  dan zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek ze er voorzichtig uit. Lukt dit niet, laat de dierenarts het dan doen.  

 

Neusproblemen 
Heeft je hond een grasaar in zijn neus, dan zal hij gaan niezen en proesten. Dankzij de weerhaken kan een grashaar maar één kant op bewegen en daardoor steeds verder de neusholte inkruipen. Uiteindelijk kan de aar in de hersenen terechtkomen. Daarom moet de aar snel verwijderd worden. De dierenarts doet dat met een speciaal tangetje of - als dat niet lukt - operatief onder narcose. 

 

Oorproblemen 
Een aar kan in het oor steeds dieper kruipen. De hond schudt dan fanatiek met zijn kop, omdat dit erg pijnlijk is. Hij kan ook steeds met zijn oren tegen andere dingen aanwrijven. Het grootste risico lopen dieren met grotere, hangende oren en veel haar. Probeer niet zelf een grasaar uit het oor te halen, maar laat de dierenarts dit doen.  

 

Oogproblemen 
Is er een weerhaakje van de grasaar in het oog terechtgekomen, dan zal je hond met het oog gaan knijpen en misschien proberen er ook steeds met de poot in te wrijven. Ga dan snel naar de dierenarts, het haakje kan immers het hoornvlies aantasten. Oogschade moet snel behandeld worden, anders kan zelfs het oog verloren gaan. 

 

Voorkom problemen 
Probeer te voorkomen dat je hond op velden met grasaren (zie foto) loopt. Controleer hem meteen na afloop van een wandeling en verwijder eventueel aanwezige grasaren direct uit de vacht of tussen de tenen. Met weerhaakjes die je niet kunt verwijderen, of klachten zoals niezen, knipperen met de ogen, kopschudden of mank lopen kun je sowieso het best meteen naar de dierenarts gaan. Door snel te reageren kan deze de aren vaak relatief makkelijk verwijderen.  

 

(Met dank aan het LICG - www.licg.nl)