Een look-alike als je hond

Een hond zonder stamboom is geen rashond. Een hond zonder stamboom kan lijken op een rashond. Maar omdat je niet weet hoe, waar en waarom hij gefokt is, noemen we hem een look-alike. Natuurlijk kan een bastaard of een hond die lijkt op een rashond net zo lief zijn als een rashond, en natuurlijk zegt een stamboom niets over het plezier dat je met je hond kan hebben. Maar een stamboom zegt wèl wat over de vraag of de hond met zorg gefokt is.


Fokker of handelaar?

Stel: je bent op zoek naar een hond en bij een handelaar op het internet vind je het hondje van je dromen. Er staan schattige foto's bij en degene die de hondjes aanbiedt heeft verschillende rassen te koop. "Dan kun je kiezen", zegt hij.

Bij aankomst word je compleet vertederd door de vele pups. Alle honden zitten in een schuur, niet bij de fokker in huis. Je ziet pups in alle soorten en maten maar geen moederhonden. "Groot voordeel is dat je niet op een hondje hoeft te wachten", zegt de verkoper. "Als je er eentje ziet die jou bevalt, mag je hem zo mee naar huis nemen. En een stamboom, dat is nergens voor nodig. Dat kost alleen maar extra geld. Ze zijn gezond hoor, er zit een verklaring van de dierenarts bij." 

 

Weet wat je in huis haalt

 

Ook al zien de hondjes er gezond uit, lijken ze het best naar hun zin te hebben op hun bedje van stro en ben je in één klap verliefd op één van de puppy's: weet dat je het risico loopt in zee te gaan met een hondenhandelaar.

Iemand die verschillende rassen aanbiedt, de honden niet in huis houdt, geen volwassen honden heeft en veelvuldig adverteert, is geen fokker maar een handelaar. De kans bestaat dat hij zijn pups uit het buitenland haalt, vaak met vrachtwagens tegelijk om er hier in Nederland een leuk zakcentje mee te verdienen. Vaak zijn die importen illegaal, worden de honden gefokt onder erbarmelijke omstandigheden, zien de pups nauwelijks mensen en worden de ouderdieren niet gecontroleerd op ziektes.

Natuurlijk kan het dan best zijn dat een dierenarts vaststelt dat de hondjes gezond zijn op het moment dat hij ze ziet, maar dat zegt absoluut niets over de vraag of ze ook gezond zullen blijven. Als honden gefokt worden zonder stamboom is er geen enkele vorm van controle, hoeft de fokker zich niet te houden aan gezondheidseisen, weet je niets van het karakter van de vader en de moeder, en heb je dus eigenlijk als pupkoper geen idee van wat je in huis haalt.

 

Look-alikes bepalen uitkomsten onderzoek

Bij sommige rassen komen in verhouding veel look-alikes voor; bij andere rassen is dit minder. Dit zien we ook terug in de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt naar de gezondheid van rashonden.

Uit het onderzoek 'Incidentie van schadelijke raskenmerken en erfelijke gebreken bij populaties van gezelschapsdieren' dat onlangs in opdracht van ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd (en waarvoor in de toekomst nog meer hondenrassen onderzocht gaan worden), bleek bijvoorbeeld dat een groot deel van de onderzochte honden helemaal geen rashond was. Bijna alle honden die in het kader van dit onderzoek onder de loep genomen werden, waren look-alikes.

In het eerste deel van dit onderzoek werden drie rassen onderzocht, namelijk de Chihuahua, de Franse Bulldog en de Labrador Retriever. Van de onderzochte Labradors had slechts twintig procent een stamboom, bij de Franse Bulldog was dat twaalf procent en van de Chihuahua's was dat een overweldigend weinig zes procent. Voor de duidelijkheid: bij de Chihuahua's wil dat dus zeggen dat 94 procent van de onderzochte honden een look-alike was. Een hond dus die gefokt is zonder dat er eisen gesteld werden aan zijn ouders voor wat betreft gezondheid, welzijn en sociaal gedrag. Deze grote groep look-alikes bepaalt daarmee wel het beeld dat uit het onderzoek komt.