Afscheid nemen van je hond

Als hondenliefhebber houd je van je hond. Je hebt een emotioneel intense band die jaren duurt. Maar je weet dat er een moment komt om afscheid te nemen. Al dan niet je hond in laten slapen is dan een van de moeilijkste beslissingen waar je tegenaan loopt. Vaak gaan daar tal van overwegingen aan vooraf, met name over wat er medisch nog kan. Maar ook over wat nodig is om je hond onnodig lijden te besparen. In dit artikel volgen we de stappen die je neemt in dit emotionele en intense proces.


Er komt een moment waarop je hond echt niet verder meer kan en eigenlijk alleen nog maar lijdt. Dan zul jij als eigenaar moeten beslissen: gaan we nog alles proberen om hem in leven te houden, of is euthanasie de beste oplossing? Het is raadzaam daar al in een vroeg stadium bij stil te staan, hoe naar je het onderwerp ook vindt.

 

Wanneer overweeg je euthanasie?

Wegkwijnende hond
Weinig bewegen en sterk vermageren zijn tekenen dat het lichaam van de hond stopt met werken. Weet de dierenarts wat de oorzaak is, dan probeert deze een passende behandeling. Heeft dit geen resultaat, dan kan euthanasie de meest diervriendelijke optie zijn.

Niet happy meer
Als je hond lijdt en de dingen waar hij van houdt niet meer doet, dan kan dit komen door acute problemen of pijn, of gewoon door een lichaam dat op is. Om te bepalen of je hond happy is of niet, maak dan een lijst van alle dingen die hij graag doet. Als hij geen van deze dingen meer kan of wil, dan kun je euthanasie overwegen.

Niet eten en drinken
Niet meer eten en drinken betekent waarschijnlijk dat zijn lichaamsfuncties falen. Je kunt dan wel intraveneuze voeding en injecties laten geven, maar dan erken je niet dat de hond simpelweg ‘op’ is. Als het de dierenarts lukt hem weer te laten eten en drinken, probeer dat dan. Zo niet, dan is het mogelijk tijd om je hond te laten inslapen.

Onzindelijkheid
Honden die erg ziek zijn, verliezen vaak de controle over hun lichaamsfuncties. Ze worden onzindelijk en laten poep en plas in huis lopen. Als dit gepaard gaat met andere symptomen van aftakeling, dan is inslapen waarschijnlijk de beste optie.

Pijn en lijden
Als je hond pijn heeft en lijdt (trillen, onrust, janken of kreunen, niet aangeraakt willen worden, agressief reageren), probeer dan die pijn weg te nemen. In de beste gevallen kan dit worden gedaan met medicatie en medische zorg. Maar als alle medische mogelijkheden zijn toegepast en je hond lijdt nog steeds pijn, dan is euthanasie de beste optie. De hond tegen elke prijs in leven houden met operaties of medicatie, zonder zicht op verbetering, is zeker niet diervriendelijk.

Ernstige gedragsproblemen
Overweeg je je hond te laten inslapen wegens ernstige gedragsproblemen (agressie), sluit dan eerst uit dat het gedrag een medische oorzaak heeft. Is het dat niet, dan kun je een erkende gedragsdeskundige inschakelen om te zien of je hond het gedrag kan afleren. Ook kun je proberen een nieuw huis voor je hond te zoeken. Wellicht is een ervaren hondeneigenaar bereid en in staat om de gedragsproblemen met succes aan te pakken. Werkt dit allemaal niet, dan past wellicht euthanasie.

‘Liever een week te vroeg dan een dag te laat’ – lees het interview met hondenfokker en -liefhebber Anne Plomp die in één jaar afscheid moest nemen van drie honden >> Interview met Anne Plomp


Het wordt euthanasie

Gesprek met de dierenarts
Alvorens akkoord te gaan met euthanasie zal de dierenarts je altijd alle nog mogelijke behandelingsopties voorleggen. Houd ook in deze fase het hoofd koel en vraag de dierenarts om de kansen op genezing van de voorgestelde behandeling eerlijk uiteen te zetten. Is de behandeling slechts levensverlengend en houdt de hond last van pijn en andere ongemakken, dan blijft euthanasie de beste optie. Je dierenarts zal deze keuze zeker steunen. Hij kan je verder precies vertellen wat het proces stap voor stap inhoudt.

Gun jezelf tijd
Besluiten om je hond te laten inslapen is heel moeilijk en vereist bezinning. Denk aan je hond, of hij pijn lijdt en of hij nog kwaliteit van leven heeft. In sommige gevallen heb je niet veel tijd om je opties te overwegen. In noodsituaties moet je wellicht snel een besluit nemen. Door een tekort aan dierenartspraktijken kan het in noodgevallen zelfs moeilijk zijn een dierenarts te vinden om de euthanasie uit te voeren. Bekijk ook de desbetreffende aflevering van het TV-programma Pointer

Familie en vrienden betrekken
Bespreek de situatie met de mensen die het dichtst bij je staan. Ze kunnen je troosten en in sommige gevallen ook helpen om het moeilijke besluit te nemen. Heb je jonge kinderen, vertel hen dan ook dat je hond er binnenkort niet meer zal zijn. Vertel hen dat hij pijn heeft, en dat de dierenarts die pijn wegneemt. Ook al gaat de hond dood, dit is het beste voor hem.

Wees dicht bij je hond
Heb je eenmaal besloten je hond in te laten slapen, dan is het goed om veel tijd met hem door te brengen. Neem hem mee naar zijn favoriete plekjes en doe de dingen waar hij van houdt. Lukt dat niet, dan is stilletjes samen zijn ook fijn. Aai je hond zachtjes en houd hem comfortabel en warm. Geef hem eten waar hij van houdt en verwen hem.

 

Laten inslapen

Maak een afspraak
Een datum op termijn vastleggen maakt dat je nog tijd hebt om iedereen goed afscheid te laten nemen. Het geeft je ook de tijd om zo nodig nog op je besluit terug te komen. Is er door het acute (pijnlijke en ellendige) karakter van de ziekte geen tijd meer, dan kan het beter zijn de hond snel te laten inslapen om zijn pijn en lijden niet onnodig lang te laten duren.

Wees pragmatisch
Bij euthanasie kun je het beste van tevoren alle zakelijke dingen regelen, zoals het afrekenen van de dierenartskosten. Dan kun je je na de euthanasie immers helemaal concentreren op het rouwen. Besluit ook van tevoren wat er met het lichaam van je hond gedaan moet worden nadat hij is overleden en betaal van tevoren voor de begrafenis of crematie.

Aanwezig bij de euthanasie
We raden aan bij je hond te blijven tijdens het inslapen. Bespreek dit van tevoren met de dierenarts. Meestal wordt euthanasie uitgevoerd met een dodelijke dosis slaapmiddel (pentobarbital), waardoor het dier vredig inslaapt. Soms geeft de dierenarts rustgevende medicatie aan angstige of nerveuze honden om ze te kalmeren. Wees lief en praat rustig tegen je hond. Aai hem en verzorg hem terwijl hij wegglijdt.

Bekijk ook: