Zolang er Yorkshire Terriers in blauw en tan bestaan, bestaan er ook tricolor Yorkshire Terriers. De meldingen over de bonte vachtkleur gaan terug tot 1880. Ook de zussen Gordon en Bennet schreven er in de jaren zeventig over in hun boek The Complete Yorkshire Terriër. De kleuren werden als niet wenselijk gezien bij de Yorkshire Terrier fokkers. In 1984 werd bij het Duitse Yorkshire Terrier fokkersechtpaar Werner en Gertrud Biewer een pup geboren met de kleuren blauw, goud en wit. Deze pup is geboren uit de combinatie van 2 black en tan ouders. Het echtpaar werd enthousiast over de kleuren en besloot op die kleuren te gaan selecteren. Deze allereerste Biewer Terriers werden ook ingeschreven in het officiële Duitse stamboek als Duitse Yorkshire Terrier. Ondanks dat de VDH later besloot de tri-color Yorkies niet meer op te nemen in het stamboek gingen er toegewijde fokkers in verschillende landen door met het fokken van de tri-color Yorkies. De oorspronkelijke naam werd veranderd in Biewer Yorkshire Terrier of Biewer Terrier, vernoemd naar de eerste fokkers. Al snel werd de tri-color Biewer populair en is inmiddels in verschillende landen erkend. In Nederland heeft Raad van Beheer het ras op 25 maart 2019 erkend als nationaal ras.
Een kleine elegante Terrier met lang haar en uniek kleurpatroon met een scherpe scheiding op de rug en het typische staartje op het hoofd. Het hoofd is klein met mooie symmetrische kleuren (blauw/zwart met goud/tan en wit, toegestaan is ook blauw/zwart met goud/tan of goud/tan met wit). Hij heeft kleine V-vormige staande oortjes. Het lichaam is zwart/wit, poten zijn wit. De rug is recht en hoewel het lichaam vierkant oogt is hij langer dan hoog. De staart is rijk behaard met een wit puntje. Gewicht tot 3,63 kg.
Het zijn intelligente honden die loyaal zijn aan hun mensen-familie. Ze zijn een fijn gezelschap voor jong en oud. Ze maken snel vrienden met andere dieren.
De rasvereniging Yorkshire Terriër Vriendenclub Nederland zet zich in voor de belangen van de Biewer Terrier. Daarbij monitoren zij de gezondheid binnen het ras. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
Algemeen voorkomen
De Biewer Terrier is een elegante, langharige, uniek gekleurde toyterriër met een rastypische staart.
De vacht valt in het midden uiteen en hangt recht en gelijkmatig aan beide zijden van het lichaam alsof een kam is gebruikt om het haar te scheiden. De rug is vlak; de schofthoogte is gelijk aan de hoogte bij het kruis.
Hoewel de omtrek van de hond een vierkante indruk geeft is het lichaam iets langer dan de totale hoogte.
De staart is hoog aangezet en goed gewelfd over het lichaam gedragen, bedekt met een lange weelderige pluim. De Biewer Terrier heeft een vrolijke, grappige, kinderlijke uitstraling. Hoewel ze soms ondeugend zijn, zijn ze gehoorzaam en een trouwe metgezel.
Grootte, verhouding, substantie
Grootte – De schofthoogte is gelijk aan de hoogte van het kruis, ongeveer 7 tot 11 inches, met een gewicht van 2 tot 4 kilo.
Verhoudingen
De lengte van het lichaam van prosternum tot zitbeen is langer dan de hoogte, waardoor de hond niet vierkant is, alhoewel een vierkant lichaam acceptabel is.
Substantie
Het lichaam is fijn tot middelmatig gebouwd met een vlakke toplijn.
Serieuze fout: meer dan 4 kilo.
Kop
Expressie De expressie is menselijker dan die van een hond, helder en intelligent.
De ogen zijn middelgroot en kunnen rond of amandelvormig zijn met een heldere uitdrukking. De iris moet van het oog moet zo donker mogelijk zijn.
Oren
De oren zijn klein en worden staand gedragen, V-vormig, matig breed aangezet en bedekt met haar; de tips worden soms geschoren. Ze zijn aan de achterkant van de schedel geplaatst en de basis is gelijk aan de ogen.
Schedel
Licht afgerond. Stop - Matig. Snuit - Een derde van de lengte van het hoofd.
Oogranden, neus en lippen - Volledig zwart. Beet - tang of schaargebit. Tanden – recht en gelijk geplaatst.
Ernstige fout - Onvolledig pigment op de oogranden, neus en lippen; geen opstaande oren.
Diskwalificerende fouten
Blauwe ogen; Bruine of leverpigmentatie van de oogranden, neus en lippen.
Hals, bovenbelijning en lichaam - Hals - Matig van lengte, geen vrije halslijn. Toplijn vlak.
Lichaam - iets langer dan de totale hoogte, hoewel vierkant acceptabel is.
Borst - Komt tot de ellebogen met een goede breedte.
Ribben - Matig gewelfd.
Onderlijn– Iets oplopend.
Rug - vlakke bovenlijn.
Lendenen - Goed ontwikkeld en sterk.
Staart - Hoog aangezet tijdens beweging en goed gewelfd over het lichaam gedragen, sierlijk en sikkelvormig, bedekt met een lange luxe pluim. De pluim valt aan weerszijden van het lichaam. De lengte van het staartbeen loopt tot aan de hakken of langer. In rust kan de staart ontspannen zijn. Een knik in de staart is geen fout.
Ernstige fouten
Karperrug of afgeronde rug; te steil in het front of overbouwd in de achterhand.
Voorhand - Voorbenen moeten recht zijn, ellebogen mogen niet naar binnen of naar buiten geplaatst zijn.
Matige hoekingen.
De schouders zijn goed naar achteren geplaatst om uit te kunnen grijpen en bewegingsvrijheid mogelijk te maken.
Ellebogen
dicht tegen het lichaam aangezet.
Poten - Recht van vorenaf gezien, gespierd en bedekt met haar.
Polsen: recht.
Wolfsklauwen mogen verwijderd worden, maar is niet vereist.
Voeten - Rond.
Tenen - Goed gewelfd en bedekt met haar dat kan worden getrimd om de beweging niet te belemmeren of bijgeknipt om de vorm van de voet te laten zien.
Voetzolen - zwart of vleeskleurig.
Nagels - zwart en/of wit.
Diskwalificatie – Bruine of leverkleurige pigmentatie van de voetzolen.
Achterhand –
In balans met de voorhand.
Hoekingen
Achterhandshoekingen passen bij de voorhand.
Poten - Achterpoten zijn recht van achteren gezien, gespierd en bedekt met haar.
Knieen – ietwat gebogen van opzij gezien.
Hakken - Recht van achteren gezien, niet naar binnen noch naar buiten wijzend.
Vacht - Lang en vloeiend met een zachte zijdeachtige textuur. Het haar is steil zonder ondervacht en hangt dicht bij de grond. De vacht kan onderaan worden getrimd voor bewegingsvrijheid.
De pony voor de ogen is vastgebonden in een enkele paardenstaart bovenop de kop en hangt los.
Bij pups kunnen deze iets lager op het hoofd worden geplaatst om de kortere haren te binden.
Een haarboog wordt gebruikt als:|
versiering; geen topknot of rollovers. Voeten zijn getrimd voor een nette presentatie. Rondom de anus wordt het haar weggeknipt. Topknots of rollen in het haar op de kop die bij andere rassen voorkomen, zal ernstig worden bestraft om van de competitie te worden uitgesloten.
Kleur - De Biewer Terrier is een uniek gekleurde Toy Terriër.
Kopkleur - Blauw / Zwart, Goud/Tan en Wit in goede symmetrie. Elke combinatie van de volgende twee kleuren, (Blauw/Zwart en Goud/Tan); (Goud/Tan en Wit) in goede symmetrie is acceptabel.
Lichaamskleur – Haar op de rug is blauw/zwart en wit. Hoeveelheden van elke kleur zijn persoonlijke voorkeur zonder dominante patronen. Er mag geen tan haar te vinden zijn op de rug, buik, borst, benen of voeten.
Rond de anus kan een kleine hoeveelheid tan haar worden gevonden.
Borst, maag, benen en staartpunt - Wit. Het wit van de borst moet tot de nek komen om de kin te bedekken.
De benen moeten wit zijn vanaf de ellebogen en de knieën tot aan de voeten.
Diskwalificatie - elke andere kleur of combinatie van andere kleuren dan de genoemde.
Gangwerk - De Biewer Terrier beweegt met zelfvertrouwen en trots.
De beweging moet gracieus zijn, soepel en gemakkelijk, zonder hierbij te steppen.
Van opzij gezien blijft de toplijn vlak en geeft een indruk van snelle beweging, rekening houdend met de grootte. Achterpoten moeten de voorpoten volgen en noch naar binnen, noch naar buiten draaien.
De staart moet hoog gedragen worden in beweging.
Ernstige fout – steppende gang bij volwassen honden.
Temperament - Intelligent, loyaal en zeer toegewijd aan hun menselijke familie. Ze hebben een vrolijke, liefdevolle, kinderlijke houding waardoor ze een geweldige metgezel zijn voor alle leeftijden. Ze maken snel vrienden met dieren van welke afkomst dan ook.
De voorgaande beschrijving is van de ideale Biewer Terrier.
Elke afwijking van het bovenstaande beschrevene moet worden bestraft in de mate van de afwijking.
Ernstige fouten - Meer dan 4 kilo, onvolledig pigment op de oogranden, neus en lippen; geen opstaande oren, karper of ronde rug; steil gebouwd in voorhand en overbouwd in achterhand, steppend gangwerk bij volwassen honden.
Topknots of roll-overs op de kop die bij andere rassen voorkomen.
Diskwalificerende fouten
Blauwe ogen,bruine of leverpigmentatie van de oogranden, neus, lippen en voetzolen.
Elke andere kleur of combinatie van kleuren anders dan die in de standaard staan.
Goedgekeurd op 9 juli 2018
Met ingang van 3 juli 2019
Dit ras is (nog) niet erkend door de FCI.
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).