In Frankrijk ontstaan ras, gefokt door geëmigreerde Engelse handwerkslieden, uit meegebrachte Toy Bulldogs (kleine Engelse Bulldoggen). Werd populair bij de gegoede burgerij in Parijs en maakte vandaar opgang in Engeland en de Verenigde Staten.
Wist je dat maar 12% van de Franse Bulldoggen die je op straat tegenkomt een officiële stamboom heeft? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Een in zijn kleine gestalte krachtige hond van gedrongen type, met kort haar, korte en stompe snuit, staande oren (vleermuisoren) en van nature korte staart. Hij heeft het uiterlijk van een bedrijvig en schrander dier, zeer gespierd en met stevig bottengestel. Grappige, olijke verschijning.
De vacht is glad, dicht, zacht en glanzend kort haar. Erkende kleuren zijn gestroomd, fawn (wildkleur) en bont (wit met gestroomde of fawn platen).
De schofthoogte van de Franse Bulldog ligt rond de 35 cm. Het gewicht varieert van 8 tot 15 kilo.
Zeer levendige, aanhankelijke, gezellige huishond, lief in de omgang met kinderen en mensen. Hij is zeer trouw, intelligent en rustig van aard, toont enige dominantie ten aanzien van andere honden, maar kan over het algemeen goed met andere dieren opschieten.
De rasverenigingen; Hollandse Bulldoggen Club en Eerste Gezelschapshondenclub Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Franse Bulldog. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
Nederlandse Wet- en regelgeving bij de fokkerij
Voor dit ras zijn aanvullende criteria opgesteld voor de fokkerij, die door de NVWA worden gehandhaafd. Je moet hierbij in ieder geval rekening houden met de craniofaciale ratio (CFR). Hierbij mag een ouderdier met een CFR kleiner dan 0,3 niet ingezet worden voor de fokkerij.
Meer informatie over de zes criteria vind je op de pagina van de NVWA.
Als fokker ben je aansprakelijk voor de keuze van de ouderdieren en het fokken van de pups en juridisch verantwoordelijk in het kader van artikel 3.4 van de wet dieren.
FCI informatie
FCI groep 9: Gezelschapshonden
Sectie 8
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
De fokker is aansprakelijk voor de keuze van de ouderdieren en het fokken van de pups en juridisch verantwoordelijk in het kader van artikel 3.4 van de wet dieren.
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).