Epagneul Nain Continental, Papillon

Spaniëls die te klein waren voor de jacht, werden vanaf de 12e eeuw in Europa door adellijke dames als troeteldiertje gehouden. Daaruit ontstonden rassen van kleine spioentjes, die als voorouders gelden van de Épagneul Nain Continental, zoals het ras nu wordt genoemd. Twee variëteiten kent het ras, die met een eigen naam door het leven gaan: met staande oren, de Papillon (vlinderhondje), en de Phalène, met hangende oren, ook wel nachtvlinderhondje genoemd. Deze laatste is de originele vorm.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Luxe, langharig hondje, bevallig maar niet broos, met een fiere houding en een zwierige gang.

De vacht is overvloedig, glanzend, golvend (niet gekruld) en iets verend (niet zacht) met zijdeachtige glans, kort op de snuit. Geen ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan op een zuiver witte ondergrond. Op het lichaam en de ledematen moet het wit overheersen, op het hoofd overheerst de kleur.

De schofthoogte van de Epagneul Nain Continental, Papillon ligt tussen de 25 en 30 cm. Het gewicht varieert van 1,5 tot 5 kilo. 

 

 

Karakter

Vrolijk, zelfbewust, vriendelijk, zeer temperamentvol. Waaks maar niet kefferig.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland, Papillon en Phalene Club Nederland en Papilon Phaléne Vereniging Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Epganeul Nain Continental, Papillon. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 9

FCI nummer 77

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasverenigingen