Een oud Nederlands ras. Van huis uit is het Kooikerhondje een werkhond: assistent van de kooibaas, bewaker van huis en erf, verdelger van muizen, mollen en ratten. Het is een lief, vrolijk en pittig hondje, attent en intelligent, dat graag voor de baas wil werken.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Het Kooikerhondje is een harmonisch gebouwd, oranje-roodbont jachthondje met vrijwel kwadratische lichaamsverhoudingen. De schofthoogte ligt tussen 35 - 40 cm. Afhankelijk van het geslacht en de grootte weegt een kooikerhondje 9-13 kilo. Hij heeft een middelmatige lange, goed aansluitende beharing. De oren die lang behaard zijn, worden tegen de wangen gedragen; zwarte haarpunten (oorbellen) zijn gewenst. Het Kooikerhondje heeft een bevederde staart met een witte pluim. Een Kooikerhondje wordt gemiddeld 10 - 14 jaar.
Vrolijk, maar niet te luidruchtig, zeer op zijn omgeving gesteld, vriendelijk goedaardig en attent. In huis vertoont het Kooikerhondje een groot aanpassingsvermogen; op zijn tijd rustig en bescheiden, dan weer speels en bruisend van levenslust. Hij is goed waaks, maar slaat alleen aan als er reden voor is. Hij is gevoelig voor lawaai en harde woorden. Het is geen allemansvriend. Hij is aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en andere honden. Afhankelijk van het temperament zal hij vluchten of grauwen als hij zich onzeker voelt. Heeft hij iemand geaccepteerd dan is er een vriendschap voor het leven gesloten.
Het gevoelige, intelligente Kooikerhondje heeft meestal geen harde stem of hand nodig maar wel een heel consequente aanpak en besliste leiding. Het is een werkhond, dat houdt in dat hij veel beweging nodig heeft.
De vacht hoeft niet getrimd te worden en kan goed tegen vocht. Het onderhoud is gemakkelijk; geregeld borstelen met een goede haarborstel houdt de vacht in prima conditie en het huis redelijk haarvrij.
Sobere voeding, van goede kwaliteit, zorgt voor een slanke gespierde hond.
De rasvereniging; Vereniging ‘’Het Nederlandse Kooikerhondje’’ is bezig met de gezondheid van de Nederlandse Kooikerhondje. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek, Patella Luxatie en DNA-onderzoek naar Von Willebrand Disease en Erfelijke Necrotiserende Myelopatie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Sectie 2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).