Duitse Wachtelhond

Zeer oud Duits ras, dat al eeuwen bestaat en nog steeds gebruikt wordt om het wild uit de dekking op te stoten. De eerste honden waren bruin (soms met witte aftekeningen) en wit met bruin, soms ook met tanaftekeningen op hoofd en benen. Later kwamen er ook bruinschimmels. Rudolf Friess, die gedurende een lange periode veel invloed heeft gehad op de fokkerij, introduceerde de kleurensplitsing tussen de eenkleurig bruine en bruinschimmel honden waardoor hij, ondanks de smalle fokbasis, het ras vrij wist te houden van inteeltproblemen. De kleurensplitsing had ook te maken met de onderling verschillende geaardheid van de honden. De bruine honden werkten voor de voet en dreven het wild naar de geweren, terwijl de bruinschimmels meer terrein namen en meer geschikt waren om een spoor uit te werken.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgrote, langharige, zeer gespierde jachthond met een adellijk hoofd en stevige botten. Hij is rechthoeking van model maar nooit hoogbenig.

De vacht is vlak aanliggend, meest gegolfd, soms gekruld (astrakan) of een gladde lange beharing met een dichte ondervacht. Het haar mag niet te lang, dun of zijdeachtig zijn. Goede bevedering aan benen, buik en staart, vaak een kraag. De oren zijn bedekt met krullen of dicht gegolfd haar dat langer is dan het oor zelf. Tussen de tenen dicht maar niet te lang haar. Twee kleurvariëteiten: eenkleurig bruin of rood, vaak met witte of gespikkelde aftekeningen op borst en tenen, en bruinschimmel of roodschimmel, waarbij de grondkleur bruin of rood vermengd is met witte haren; vaak is het hoofd bruin of rood en zijn er platen of een zadel op de rug. Bij beide kleurvariëteiten kunnen tankleurige aftekeningen boven de ogen, op de wangen, benen bij de staart voorkomen.

De schofthoogte van de Duitse Wachtelhond ligt tussen de 45 en 55 cm. Het gewicht varieert van 20 tot 25 kilo.

 

 

Karakter

Levendige, gepassioneerde jachthond, vriendelijk, zelfverzekerd, heel volgzaam en inschikkelijk, niet nerveus of agressief.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 2

FCI nummer 104

 

Rasvereniging

Voor dit ras is er geen door de Raad van Beheer erkende rasvereniging in Nederland.