Spinone Italiano

In het land van herkomst, Italië, is de Spinone een zeer gewaardeerde jachthond. Het ras is al heel oud. Meer dan 2000 jaar geleden werd al melding gemaakt van grote witte ruwharige jachthonden. De Spinone is een afstammeling van de Segugio Italiano, een jachthond uit de Middeleeuwen. Vanaf de 13e eeuw wordt dit ras Spinone Italiano genoemd. Het staat bekend als helper van de mens.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een Spinone is een grote, ruwharige, grove, stoere hond. In lichaamsbouw neigt de Spinone naar een vierkante bouw. Bijzonder is de opbouw van het hoofd dat zich kenmerkt door de uit elkaar lopende (divergerende) lijnen van de voorsnuit en schedel. Opvallend bij de ruglijn (bovenbelijning) van dit ras is de lichte dip op de hoogte van de elfde rugwervel.

Het gangwerk bestaat uit een gemakkelijke losse pas die tot zijn recht komt wanneer de Spinone zich voortbeweegt in uitgestrekte draf (trotten).

De Spinone heeft een ruwe harde vacht met een beharing van minimaal 4 tot 6 centimeter lang. Daarnaast heeft hij een fraai garnituur (wenkbrauwen, snor en baard) en samen met zijn grote ronde ogen geeft dat een bijna menselijke uitdrukking. 

De schofthoogte voor teefjes varieert van 58 - 65 cm; voor reuen varieert deze van 60 - 70 cm. Teefjes wegen tussen de 28 - 32 kilo, reuen tussen de 32 - 37 kilo. De Spinone heeft een levensverwachting van gemiddeld 12 jaar of meer. 

 

 

Karakter

De Spinone is een prettige, makkelijke hond. Hij is intelligent, vrolijk, gelukkig en enthousiast en gebruikt dat vaak en graag voor eigen voordeel. Soms doet de Spinone er lang over om overtuigd te raken van het nut van een commando, maar als hij er van overtuigd is, zal hij je nooit in de steek laten. Behandel de Spinone als een lid van het gezin en hij zal makkelijk tevreden zijn.

Hij ziet er serieus uit, wanneer hij werkzaam is in het veld. Maar hij heeft ook een clowneske kant die vaak zeer vermakelijk is. Het is een hond die over zeer veel geduld beschikt. De Spinone is een ‘aanhalige’ hond. Hij wil graag de aandacht van de mens. Het is geen waakhond. Weliswaar blaft hij bij het zien van mensen op het erf, maar in een minuut is dat weer over.

Uiteraard moet ook een Spinone op de goede manier gesocialiseerd worden. De Spinone heeft een aangeboren jachtpassie, die onder goede begeleiding kan resulteren in een perfect werkende staande jachthond. Hij heeft een enorme ‘will to please’.

 

Verzorging

Naast wekelijks goed dóórborstelen en een wekelijkse flinke was- en borstelbeurt van de bek en baard, heeft de Spinone ongeveer twee keer per jaar een pluk- en trimbeurt nodig. Een professionele trimmer plukt de vacht van de Spinone op de voorgeschreven wijze. Omdat je de Spinone beslist niet mag knippen of scheren, is het belangrijk dat je de vacht regelmatig goed uitborstelt, zodat klitten geen kans krijgen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Vereniging Italiaanse Staande Jachthonden is bezig met de gezondheid van de Spinone italiano. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en DNA-onderzoek naar Cerebrale Ataxie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.3

FCI nummer 165

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging