Eén van de verschijningsvormen van de aloude Spioen, het bruinbonte jachthondje dat sinds eeuwen in West-Europa inheems is. Ook wel "Kleine Münsterlander" genoemd. In het begin van de 20e eeuw waren er niet veel exemplaren meer over, tot Edmund Löns zich interesseerde voor dit ras en een terugfokprogramma begon.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Middelgrote hond, met veel adel en elegantie, maar toch een krachtige werkhond.
De vacht is sluik tot lichtgolvend, dicht, middellang en vast aanliggend haar met mooie bevedering. Bruinwit of bruinschimmel, eventueel met tan-aftekeningen bij wang en ogen.
De schofthoogte van de Heidewachtel ligt tussen de 50 en 55 cm. Het gewicht varieert van 20 tot 25 kilo.
Intelligente en onvermoeibare hond. Hij is trouw, een uitstekende waakhond, een goedaardige huisgenoot en een grote kindervriend; dat alles maakt hem tot een prettige huisgenoot.
De rasvereniging; Nederlandse Vereniging van Heidewachtelliefhebbers is bezig met de gezondheid van de Heidewachtel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 7: Voorstaande honden
Sectie 1.2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).