Stamt af van de zogenaamde vogelhonden, die werden gebruikt bij de jacht op het veerwild, waarbij de honden de vogels naar de netten joegen, die de jagers vervolgens over hond en vogels heen gooiden. Rond de vorige eeuwwisseling begon Edmund Löns zich te interesseren voor deze honden die zo veel leken op de vogelhonden op oude schilderijen. Men doopte hem in 1919 "Münsterländer", maar doordat er al een Kleine Münsterländer bestond, kreeg hij het toevoegsel "Grote" erbij.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Langharige, sierlijke, elegante en krachtige hond. Hij heeft een gespierde lichaamsbouw, maar toont slank. Het hoofd is bijzonder adellijk.
Het haar is glad, sluik, lang en dicht. Het mag niet los of gekruld zijn. Het moet aan de achterzijde van de voor- en achterbenen en aan de oren lang zijn. De kleur is altijd wit met zwarte platen en stippen (schimmel) of zwartschimmel. Hoofd zwart met eventueel wit geschimmelde neusrug of bles.
De schofthoogte van de Grote Münsterlander ligt tussen de 60 en 65 cm. Het gewicht is gemiddeld 30 kilo.
Intelligent, temperamentvol, leerzaam en betrouwbaar. Zonder enige nervositeit. Zeer geschikt als huishond.
De rasvereniging; Nederlandse Grote Münsterlander Vereniging is bezig met de gezondheid van de Grote münsterlander. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 7: Voorstaande honden
Sectie 1.2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).