Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een staande jachthond. Het ras is vanaf de 16e eeuw ontstaan uit de Spioenen, staande honden die via Frankrijk uit Spanje zijn gekomen. In Nederland werden ze Patrijshonden genoemd. De honden werden vooral in Drenthe gehouden bij boerengezinnen die over een jachtgebied beschikten. Deze gezinnen hadden behoefte aan één hond die voor meer taken geschikt was. De hond moest het erf bewaken, trok de melkkar en dreef het vee mee naar de stal, maar werd vooral ook gebruikt om te jagen. De combinatie van allround jachthond, erfhond en gezinshond maakt de Drent veelzijdig en uniek.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Drent heeft een krachtige lichaamsbouw en is goed gespierd. Hij heeft een wigvormige snuit met tamelijk droge lippen. De kleur van de vacht is wit met bruine platen, de vacht is redelijk kort op het lichaam en wat langer op de oren, de hals, de borst en aan de voor- en achterbenen. De Drent heeft een volle, bossige staart.

De schofthoogte van reuen varieert tussen 58 - 63 cm. Bij teven ligt deze tussen 55 - 60 cm. Het gewicht varieert van 25 - 35 kilo.

 

 

Karakter

Samenvattend kan het karakter van de Drent beschreven worden als: gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, aanhankelijk maar wel eigenwijs. Door die eigenzinnigheid  is hij niet altijd gemakkelijk te trainen en vereist hij het nodige geduld. Hij zoekt, vooral in de puberteit, de grenzen op van wat zijn baas toestaat. Deze vriendelijke maar temperamentvolle hond heeft een baas nodig die consequent is en leiding geeft. Het is een echte familiehond en kindervriend. Lichtelijk eigenwijs, dat wel. De Drent is tevens een hond om mee te sporten. Met hardlopen of aan de fiets doet u hem een groot plezier.

 

Verzorging

De Drent heeft weinig verzorging nodig. De vacht moet af en toe worden geborsteld en lange haren op oren en poten kunnen worden geknipt. De hond ruit tweemaal per jaar.
Aan de voeding worden geen specifieke eisen gesteld. De hond heeft veel beweging en uitdaging nodig.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Drentsche Patrijshonden Club Nederland en Vereniging "de Drentsche Patrijshond" zijn bezig met de gezondheid van de Drentsche patrijshond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. De Vereniging "de Drentsche Patrijshond" heeft bovendien onderzoek naar Elleboogdysplasie verplicht gesteld. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.2

FCI nummer 224

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen