Uit Zwitserland afkomstig; zijn oorsprong gaat terug naar de Romeinse tijd. Typische meutehond van gemiddelde schofthoogte met een lichaamsbouw die duidt op kracht en uithoudingsvermogen. De Schweizer Laufhunde vallen uiteen in vier slagen die sinds 1933 een eenvormige rasstandaard hebben en zich alleen onderscheiden in kleur, op de Jura Laufhund na, die iets zwaarder van type is. De vier slagen komen ook in een kleinere variant voor: de Schweizer Niederlaufhunde. Hun raspunten zijn identiek, op de schofthoogte (30-38 cm) na.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Een middelgrote, veerkrachtig gebouwde hond, iets langer dan hoog. Het hoofd is smal met een lange voorsnuit en heeft laag aangezette, lange oren, waardoor een adellijke uitdrukking ontstaat. De oren reiken tot minimaal aan de neuspunt en zijn gevouwen en gedraaid.
De vacht is kort, dicht en glad aanliggend en aan het hoofd en de oren zeer fijn. Grijs-wit of zwart-wit geschimmeld met zwarte platen en iets bruin aan het hoofd, onder de staart, aan de borst en de benen.
De schofthoogte van de Luzerner Laufhund ligt tussen de 45 en 60 cm. Het gewicht varieert van 15 tot 20 kilo.
Als jachthond levendig, temperamentvol en zeer speurvast. Van oorsprong meutehond is hij sociaal tegenover andere honden en vriendelijk voor kinderen. Heeft een uitermate zacht karakter en is levendig en speels. Heeft daarnaast eigenwijze trekjes die vragen om een consequente hand en een geduldige baas.
De rasvereniging; Nederlandse Brakken Club is bezig met de gezondheid van dit ras. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin worden geen gezondheidsonderzoeken verplicht gesteld voor dit ras.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden
Sectie 1.2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).