De Grand Griffon Vendéen (GV) is de grootste van de vier Griffon Vendéen rassen. Hij is de ‘oervader” van de andere drie: Briquet Griffon Vendéen en de Petit en Grand Basset Griffon Vendéen. Over zijn herkomst bestaan verschillende opvattingen, maar waarschijnlijk hebben Chiens Fauves de Bretagne (roodbruin, ruwhaar) en de Chiens Blancs du Roi (wit) bijgedragen aan de GV. Ook gebruikt zijn Griffon Gris de st. Louis en de Griffon de Bresse (dicht behaarde brakken). De GV was na de Eerste Wereldoorlog bijna uitgestorven, maar de heer Couturier fokte het ras met succes terug.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De GV is een grote jachthond met een adellijk uiterlijk en een zware, diepe stem. Oorspronkelijk werd hij gebruikt voor de jacht op de wolf. Vandaag de dag wordt hij ingezet voor de jacht op wild zwijn en ree.
De ruwharige GV komt in vele kleur variëteiten voor, zoals onder meer zwart met wit, zwart en bruin, wit met oranje en driekleurig. Zijn schofthoogte is 60 – 68 cm.
De GV is intelligent, moedig, snel, maar ook individualistisch, onstuimig, vechtlustig en snel wisselend van spoor. Gezien zijn maat is het niet een huishond voor iedereen. Als je hem voldoende ruimte en bezigheden (o.a. jacht, speurwerk en lange wandelingen en rennen) kan bieden is de GV zeker een hele fijne hond.
Een wekelijkse borstelbeurt en twee keer per jaar naar de trimmer houdt de vacht van de GV in goede conditie. Goed materiaal om op te kauwen houdt de tanden schoon en gezond. Regelmatige inspectie van de oren op o.a. vuil is zeker nodig bij een hond met hangende oren. Let vooral ook op het gewicht, want dat overgewicht kan bijdragen aan de ontwikkeling van heupdysplasie (HD).
De Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland stelt het HD-onderzoek verplicht. Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden
Sectie 1.1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).