Deze middelgrote, kortbenige en krachtige jachthond is afkomstig uit La Vendée aan de Franse westkust. De eerste beschrijving van een Franse Basset uit 1561 spreekt over een kortharige Basset (Basset à poil ras) en een langharige Basset (Basset à poil long). Deze Bassets gebruikte men voor de jacht onder de grond. Waarschijnlijk ging het om een Terriër en/of een Teckel. Vandaag de dag zijn de meningen verdeeld als het gaat over de afstamming van de Basset griffon vendéen. Volgens sommigen zit er een scheut Terriër-bloed in dit ras. Anderen denken dat dit ras ontstaan is door mutaties bij de Grand Griffon Vendéen en door strenge selectie door fokkers rond 1875. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Het broertje van de Grand Basset griffon vendéen is de Petit Basset griffon vendéen. Aanvankelijk kwamen de Grand en de Petit in dezelfde nesten voor. Pas in 1950 kreeg de “Petit” een eigen status als afzonderlijke variëteit van het ras.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Grand Basset heeft een licht verlengde bouw en is goed geproportioneerd. De schofthoogte ligt tussen de 40 en 45 cm; het gewicht varieert van 20 tot 25 kilo.
De Grand Basset is een bedrijvige en vriendelijke hond met een levendig temperament. Hij is rustig, vrolijk, eigenwijs en pittig (vooral in de pubertijd) maar ook heel sociaal, betrouwbaar en evenwichtig. Hij loopt letterlijk z’n neus achterna. Daarnaast is hij een echte meutehond. Dat betekent voor hem: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Samen voelen ze zich sterk(er) en hebben ze meer lef. De Grand Basset leeft graag in sociale groepen ongeacht of dat nu met andere honden is, met andere dieren of met het gezin als sociale groep. Omdat hij zich lid van het gezin voelt, moet hij leren om zich in allerlei situaties te gedragen. Daarvoor is een consequente opvoeding nodig.
Eén van de kenmerkende dingen van de Grand Basset is zijn ruwharige vacht. De Grand Basset heeft daarbij meer ‘franje’ dan de Petit Basset maar de vacht mag niet te lang zijn, niet wollig of pluizig. De haren moeten hard aanvoelen en als het ware knisperen tussen je vingers. Daarnaast heeft de Grand Basset beweging nodig.
De rasverenigingen; Basset Griffon Vendéen Club Nederland en Grand Basset Griffon Vendéen zijn bezig met de gezondheid van de Grand basset griffon vendéen. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. De Basset Griffon Vendéen Club Nederland stelt het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden
Sectie 1.1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).