Alhoewel de historie waarschijnlijk terug gaat tot de 13e eeuw en de eerste uitgebreide omschrijving van het ras van 1823-1825 is (Nauka Lowiectwa), was het pas na de tweede wereldoorlog dat de ontwikkeling van het ras goed op gang kwam. Een belangrijk persoon hierbij was de beroemde Poolse Kynoloog Jozef Pawuslewicz, die zelf met Poolse jachthonden werkte.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Een licht, compacte hond, Sterk, maar niet zwaar in bone. Het hele voorkomen is van een behendige, werkhond die geschikt is voor het zware werk in de bossen en bergen.
Op het hoofd en de oren is het gaar glad en zacht, terwijl het lichaam bedekt is met een stugge, vlak aanliggende bovenvacht.
Onder het dekhaar zit een dicht ondervacht die in de zomer duidelijk dunner is dan in de winter.
De kleur is black and tan, brown and tan of rood, waarbij de neus, zwart, bruin of vleeskleurig kan zijn. Zwart kan hier en daar terugkomen in de vacht.
De schofthoogte van de Gonczy Polski ligt tussen de 50 en 60 cm.
Een echte jachthond zonder enige vorm van agressie.
De rasvereniging; Nederlandse Brakken Club is bezig met de gezondheid van dit ras. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin worden geen gezondheidsonderzoeken verplicht gesteld voor dit ras.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden
Sectie 1.2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).