Westsiberische Laika

Eén van de 6 Laikatypen waarvan er 4 door de FCI erkend zijn. Vindt zijn oorsprong in West en Centraal Siberië en de Oeral. We onderscheiden twee typen, het Mansitype en het Hantytype. Het Mansitype is lichter gebouwd en hoogbeniger dan het Hantytype.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De meest populaire van de drie Laikarassen, middelgroot, droog, krachtig en atletisch gebouwd. Heeft een natuurlijk uiterlijk en een zeer groot uithoudingsvermogen.

De bovenvacht is stug en recht, rijke, zachte ondervacht. Komt voor in diverse kleuren zoals wit, grijs, rood, bruin en in elke mogelijke combinatie en schakering van deze kleuren.

De schofthoogte van de Westsiberische Laika ligt tussen de 50 cm en 60 cm. Het gewicht varieert van 20 kg tot 30 kg.

 

 

Karakter

Open, zachtaardig en gevoelig en zeer aanhankelijk. Loyaal naar gezin en roedel maar met en sterke persoonlijkheid. Hoort niet angstig te zijn. Heeft menselijk gezelschap nodig. Reuen zeer sociaal naar teefjes maar dominanter naar mannelijke soortgenoten. Een niet moeilijk te trainen hond, mits er consequent en rechtvaardig met hem omgegaan wordt. Een harde aanpak dient vermeden te worden. Een hond waarmee gewerkt moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Krijgt hij dat niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Westsiberische laika. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 2

FCI nummer 306

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging