Noors nationaal ras, inzetbaar bij de jacht op vooral eland, die hij opspoort en blaffend stelt. Gemaakt om dag in dag uit in ruig terrein te werken, gebouwd op uithoudingsvermogen en wendbaarheid
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Compacte, vierkante bouw, stevig gespierd, een onbedorven natuurras
Ze hebben een middelmatig lange, dikke bovenvacht met recht haar, korter op het hoofd en de voorkant van de benen; zachte ondervacht. Bovenvacht grijs in diverse schakeringen, afhankelijk van de aanwezigheid van zwarte punten in het haar. Lichtere aftekening op borst, buik, benen en onderkant van de staart, en vooral op de schouders ("harnas"). Oren en snuit zwart. Ondervacht lichtgrijs.
De schofthoogte van de Noorse Elandhond Grijs ligt rond de 50 cm. Het gewicht varieert van 25 kg tot 30 kg.
Onverschrokken en moedig, zelfstandig en energiek. Gericht op mensen, vriendelijk, waaks, maar niet agressief tegen vreemden. Redelijk gehoorzaam te krijgen, maar nooit helemaal.
De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Noorse Elandhond grijs. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en bloed- en urineonderzoek naar Familial Renal Disease.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 5: Spitsen en oertypen
Sectie 2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).