Lapinporokoira

Hond van de Finse Lappen (Samen), hoeder van rendieren in sneeuwrijk gebied. Nauw verwant aan de Finse Lappenhond (Lapinkoira) en de Zweedse Lappenhond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelmatig grote, vrij stevig gebouwde hond, langer dan hoog, met ook een relatief breed hoofd.

Bovenvacht water- en sneeuwafstotend, lang, ruw aanvoelend en glanzend, tamelijk vast tegen het lichaam gedrukt, op het hoofd en aan de binnenkant van de benen korter. Dichte, zachte, wollige ondervacht. Zwart met lichtere aftekening.

De schofthoogte van de Lapinporokoira ligt rond de 50 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 30 kilo.

 

 

Karakter

De Lapinporokoira kan het beste omschreven worden als een zeer intelligente hond die zeer snel leert.  Als hij aan het werk is (oorspronkelijk het hoeden van rendieren) zit 'ie vol energie en werkt zelfstandig. Tijdens het werk, maar ook bij opwinding, blaft de hond gemakkelijk. Wat niet inhoudt dat de Lapinporokoira de hele tijd zou moeten blaffen. Hoewel het tegenwoordig wat meer een familiehond is, blijft het bovenal een werkhond, die het beste gedijt als hij samen met zijn baas aan het werk mag. In Finland is dat het hoeden van rendieren, in Nederland kan dat o.a. het hoeden van schapen of koeien zijn, samen speuren, reddingshondenwerk, agility, obedience, canicross, maar de hond is ook goed te gebruiken als aaihond en hulphond. Het belangrijkste is dat de hond niet alleen fysiek, maar ook mentaal wordt uitgedaagd. Een hond waar niets mee ondernomen wordt gaat zich vervelen en gaat dan voor zichzelf aan het werk, wat meestal resulteert in het uithalen van kattenkwaad. Bij voldoende uitdaging, is de hond rustig in huis!

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Lapinporokoira. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 3

FCI nummer 284

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging