Nationale ras van Finland, al honderden jaren door het hele land gebruikt voor verschillende soorten jacht. Nog steeds zeer geliefd in eigen land, maar komt ook veel voor in Zweden. Stoer en gehard natuurras.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Typische spits, met een - door de warme vachtkleur en de wakkere, expressieve gezichtsuitdrukking - frisse en vrolijke uitstraling.
De bovenvacht op het lichaam is vrij lang en uitstaand, in de nek en op de rug tamelijk hard. Vooral bij reuen op de schouders harder haar. Broek en staart lang en zacht, gezicht en benen verder kort behaard. Kleur warm (goud)bruin, liefst sprankelend van tint, met een iets lichtere schakering in de oren, op wangen, keel, borst, buik, binnenkant benen en in de broek en staart. Ook de dikke, dichte en korte ondervacht is lichter van tint. Een wit streepje op de borst en wit aan de voeten is toegestaan.
De schofthoogte van de Finse Spits ligt tussen de 40 en 50 cm. Het gewicht varieert van 7 tot 13 kilo.
Zelfstandig: wel bereid tot samenwerking met de mens, maar wil tot op zekere hoogte zijn eigen gang kunnen gaan. Levendig en energiek, pittig en zelfbewust. Waaks en gereserveerd ten opzichte van vreemden, maar nooit kwaadaardig. Het gebruik van zijn stem is een wezenlijk onderdeel van zijn werktaak als jachthond - met andere woorden: hij blaft veel.
De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden is bezig met de gezondheid van de Finse spits. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 5: Spitsen en oertypen
Sectie 2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).