Uit Japan afkomstige veelzijdige hond, die eind negentiende, begin twintigste eeuw, onder meer om zijn gebruiksmogelijkheden te vergroten, vaak is gekruist met andere rassen. Daarbij evolueerde hij van middenslag tot grote hond. Na de Tweede Wereldoorlog is het ras opnieuw opgebouwd. Het flinke formaat bleef behouden, voor het type ging men terug op de vanaf 1600 in Akita voorkomende 'Akita Matagis', die daar in gebruik was als jachthond.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Groot, robuust gebouwd, met veel substantie. Straalt adel en waardigheid uit.
De vacht is kortharig, met harde dekharen en zachte onderwol, in rood, sesam (rood haar met zwarte punt), gestroomd en wit. Alle behalve de witte moeten het ´urajiro´-patroon tonen: een witachtige vacht langs de voorsnuit, wangen, onderkant kaak, hals, borst, buik, staart en binnenkant van de poten.
De schofthoogte van de Akita ligt tussen de 58 en 70 cm. Het gewicht varieert van 30 tot 35 kilo.
Bedaard, waardig, laat echter niet met zich spotten. Volgzaam en ontvankelijk, niet slaafs. Waaks en afstandelijk tegen vreemden. De Akita kan zeer overheersend zijn, en dient op een zachte doch zeer duidelijke en consequente manier opgevoed te worden.
De rasvereniging; Nippon Inu is bezig met de gezondheid van de Akita. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 5: Spitsen en oertypen
Sectie 5
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).