De Welsh Terrier is een ruwharige, zwart en bruine hoogbenige terrier. Vaak wordt hij een kleine Airedale Terrier of zelfs een bruin-zwarte Fox Terrier genoemd. De oorsprong ligt in Wales: het westelijke deel van Groot Brittannië. Op tentoonstellingen werden deze terriers aanvankelijk ingeschreven als Black en Tan Wiredhaired Terriers. Rond 1800 werd er over de Welsh Terrier gesproken.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Welsh Terrier is een hond met een ideale maat. De kleur is black en tan: zwart zadelpatroon; de rest bruin. Verder wordt hij gekenmerkt door zijn kwadratisch bouw met een schofthoogte van circa 39 cm. De structuur van het haar is draadachtig. De vacht bestaat uit een harde bovenlaag en een zachte onderwol. Dit biedt voldoende bescherming tegen alle
weersomstandigheden.
Niet te elegant gebouwd doch stevig en fier. Het is een hondje met pit (het is en blijft een terrier). Zijn karakter is vrolijk, speels en nieuwsgierig. Dit zelfstandige karakter vraagt wel om een consequente opvoeding. Geduld, humor en doorzettingsvermogen wordt van zijn baas (roedelleider) gevraagd. Een fantastische vriendschap en aanhankelijkheid krijg je ervoor terug.
Een Welsh is gemakkelijk te verzorgen. Hij verhaart vrijwel niet, mits hij regelmatig getrimd en gekamd wordt. De vacht bestaat namelijk uit de harde dekharen en een zachte, wollige ondervacht. De harde dekharen zijn ongeveer 2 keer per jaar rijp, en vallen dan uit, of dienen geplukt te worden. In de natuur viel het haar vanzelf uit of bleef in het struikgewas hangen. Tijdens een trimbeurt worden de rijpe bovenharen verwijderd, een aantal weken later kan de onderwol verwijderd worden. Op dat moment is ook het nieuwe dekhaar al weer zichtbaar.
De vacht is waterafstotend en wassen is eigenlijk overbodig.
De Nederlandse Welsh Terrier Club heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 3: Terriers
Sectie 1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).