Schotse Terrier

De Schotse Terrier heeft niet altijd Schotse Terrier geheten. Eerder benamingen zijn o.a. Aberdeen Terrier, Otter Terrier en Diehard. De Schot werd gebruikt in de Hooglanden van Schotland, rond het Blackmount gebied, voor de jacht op das, vos en ander klein ongedierte. Zijn sterke gebit en krachtige nek maakten hem tot een geduchte tegenstander. Door zijn niet al te brede borstkas kon hij de prooi volgen tot in het hol.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Schotse Terrier is uniek in zijn type en verschijning. In zijn geheel qua bouw, gebit, temperament en stem heeft hij veel weg van de kenmerken van een veel grotere hond dan dat hij is.
Hij heeft nog steeds het instinct te jagen en de kwaliteiten van een werkhond. Hij heeft korte wensbare benen; sterke voorbenen met stevige voeten zijn een efficiënt hulpmiddel bij het graven. De sterke achterhand zorgt voor een goede stuw- en drijfkracht en door de dik aangezette staart kan de Schot met de hand uit een hol of burcht getrokken worden.
De amandelvormige donkere ogen, onder de wenkbrauwen, zijn duidelijk een kenmerk welke het ras een uitgesproken expressie geven.
Er komen alle kleur schakeringen voor; gestroomd van tarwekleurig tot zwartgrijs, zuiver tarwekleurig of diepzwart. Een kleine witte aftekening hierin is toegestaan, echter geheel wit is niet toegestaan.
De Schot compact en stevig gebouwd en weegt 8-11 kilo. De gemiddelde leeftijd ligt op 11 jaar.

 

 

Karakter

Een Schot is een fijne huishond. Zijn karakter is een mix van terughoudendheid tegenover vreemden en spontaniteit tegenover ‘zijn familie’ en bekenden. Een goede hond voor kinderen, wanneer hij met ze opgroeit. Een hond, die zich in een grote familie net zo op zijn gemak voelt als bij een vrijgezel. Hij heeft een gezond wantrouwen, is waakzaam en onverschrokken. Met honden zoekt hij geen ruzie, maar weet zich wel te verdedigen. Een Schot is waaks, maar blaft niet onnodig. Hij is attent, erg slim en levendig mits hij voldoende aandacht krijgt. Een wandeling is een feest, een lange wandeling geen enkel probleem, een kort ommetje ook goed als het niet anders kan. De Schotse Terrier kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg, mits hij aan ze gewend is. Hij schikt zich naar de wensen van zijn baas, al is het soms onder protest. Voor dit ras geldt beslist ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Als hij als pup geduldig, maar consequent wordt opgevoed, heeft men daar zijn hele leven plezier van. Een harde hand en veel gemopper wordt door een Schot niet op prijs gesteld.

 

Verzorging

De bovenvacht is hard, ruw, dicht en vlakliggend of licht golvend. De ondervacht over het gehele lijf is kort, dicht en zacht. De textuur is te vergelijken met een konijnenvacht. Deze dichte ondervacht zorgt samen met de bovenvacht voor een weersbestendige bescherming.
Een grondige borstelbeurt 1-2 keer per week is voldoende om hem vrij van klitten te houden. Een pup borstel je wat vaker en korter, zodat hij hieraan kan wennen. Om hem er het hele jaar door verzorgd bij te laten lopen kan hij het beste vier keer per jaar getrimd worden.

 

Gezondheid

De Schotsche Terrier Club heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR  geen gezondheidsonderzoeken verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 2

FCI nummer 73

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging