De Jack Russell Terriër is een aan de Parson Russell Terriër verwant ras. De Jack Russell verschilt van de Parson Russell met name in lichaamsverhoudingen en maat, maar is net als de Parson een normaalbenige terriër. Groot-Brittannië is het land van herkomst, echter is de Jack Russel daar pas sinds 1 januari 2016 officieel erkend. Het land van ontwikkeling is Australië, waar de Jack Russell al tientallen jaren een erkende rashond is. Het ras komt in Nederland zeer veel voor.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Sterk, actief, lenig en behendig. Het is een krachtige, maar kleine terriër. Hij is langer dan hoog, maar met rechte, normaal gevormde benen. De borstkas is met twee handen te omspannen. Het snelle gangwerk is recht en vast. Maakt de indruk van een werkende terriër.
Er zijn drie soorten beharing; gladharig, “broken” (een tussenvorm) en ruwharig. De vacht moet altijd hard en weerbestendig zijn. Kleur; overwegend wit, met eventueel zwarte en/of tan kleurige aftekeningen. Het tan (kastanjekleurig) kan licht tot zeer warm van kleur zijn.
De schofthoogte van de Jack Russel Terrier ligt tussen de 25 cm en 30 cm. Het gewicht varieert van 5 kg tot 6 kg.
Een vrolijke, gezellige huishond. Trouw en kan goed overweg met kinderen. Zeer actief, heeft dus behoefte aan meer dan een blokje om. Moet zijn energie kwijt kunnen, anders gaat hij dat binnenshuis doen. Heeft een goede, consequente opvoeding nodig! Door zijn onvermoeibare aard zeer geschikt voor hondensporten als behendigheid en flyball.
De rasverenigingen; Jack Russell Vrienden en Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier zijn bezig met de gezondheid van de Jack Russel Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en Patella Luxatie. De Jack Russell Vrienden stelt verder DNA-onderzoek naar Primaire Lens Luxatie verplicht.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
FCI groep 3: Terriers
Sectie 2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).