Hovawart

De hovawart is van oorsprong een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam betekent 'hofwacht', een aanduiding voor de oorspronkelijke taak van dit ras. Het type hond kwam al voor in de Middeleeuwen en is teruggefokt in de eerste helft van de twintigste eeuw met als uitgangspunt in type gelijkende honden: grote boerenhonden, langharig en met hangende oren, zoals die nog op de boerenbedrijven werden aangetroffen. Hierbij zijn Duitse Herdershond, Kuvasz, Newfoundlander en Leonberger ingekruist.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

  

Ras

Middelgrote, krachtige, maar geen grove, langharige gebruikshond.

De vacht van de Hovawart is langharig, lichtgolvend en glad aanliggend met weinig onderwol. ze komen voor in drie kleurslagen: zwartblond, zwart en blond.

De schofthoogte van de Hovawart ligt tussen de 60 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 25 kg tot 40 kg.

 

 

Karakter

Evenwichtig en goedaardig, heeft verdedigingsdrang, strijdlust, hardheid, een gemiddeld temperament en een zeer goede neus. Grote binding aan zijn familie.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Hovawart Club Nederland, Hovawart Rasvereniging Nederland, Hovawart Vrienden Nederland en Hovawart Bond Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Hovawart. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Zowel de Hovawart Club Nederland als Hovawart Rasvereniging Nederland stellen verder het ECVO-oogonderzoek verplicht. De Hovawart Vrienden Nederland en Hovawart Bond Nederland verplichten DNA-onderzoek naar degeneratieve myelopathie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 2.2

FCI nummer 190

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 


Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen