De Hollandse Smoushond is een van de negen Nederlandse rassen. In de negentiende eeuw werd hij vaak gebruikt als begeleider van paard en rijtuig en als muizen- en rattenvanger in de stal. Op een gegeven moment verdween de belangstelling voor het ras en vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Hollandse Smoushond helemaal uitgestorven. In 1973 heeft mevrouw Riek Barkman het initiatief genomen om het ras terug te fokken. Met succes: er zijn nu weer ongeveer 1.500 Hollandse Smoushonden in Nederland. Tegenwoordig is de Smous vooral een zeer gewaardeerde en geliefde gezinshond.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Hollandse Smoushond is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond met een hoogte tussen de 35 en 42 cm. Hij is levendig, beweeglijke, compact en stevig. De kleur van zijn vacht is geel, variërend van licht tot donker strogeel.
Wie een Smous-pup aanschaft neemt de verplichting op zich om er later, als de hond daarvoor geschikt wordt bevonden, een nestje mee te fokken of, als het een reu betreft, om deze reu voor een dekking beschikbaar te stellen. De Hollandse Smoushonden Club kent geen fokkers zoals dat bij andere rassen wel het geval is: alle eigenaren van geschikte Smousjes zijn in principe fokkers. De gemiddelde leeftijd van een Smous is ongeveer dertien à veertien jaar met uitschieters naar boven tot wel zeventien of achttien jaar.
Het karakter van de Smous is vrolijk en vriendelijk. Hij is doorgaans zacht van aard, levendig, speels en zeer aanhankelijk. Hij is dol op kinderen en ook met katten en soortgenoten kan hij meestal goed overweg. De Hollandse Smoushond is een intelligente hond die graag iets voor zijn baasje zal doen. De opvoeding van de Smous is dan ook niet zo moeilijk. Wel moet je, net als bij elke andere hond, consequent zijn in de opvoeding.
De Hollandse Smoushond is onvermoeibaar en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken en te zwemmen. Ook hondensporten zoals dog dance, behendigheid, flyball en dergelijke vindt hij geweldig om te doen.
De ideale vacht van de Hollandse Smoushond is ruw, grof en steil. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht moet je deze tweemaal per jaar met de hand plukken. Kammen en borstelen hoeft niet maar controleer geregeld of zich geen klitten hebben gevormd bij de oksels of onder de staart. Als er teveel haar tussen de voetzolen groeit, kun je dit wegknippen. Verder is het slim om een pupje van jongs af aan te wennen aan tandenpoetsen met een speciale borstel en pasta voor honden. Dit voorkomt narigheid in zijn latere leven.
De Hollandse Smoushonden Club heeft een verenigingsfokreglement opgezet. Zij stellen in het VFR geen gezondheidsonderzoeken verplicht.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Sectie 1.3
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).