Een van de vier Zwitserse Sennenhondenrassen (Alpenhonden). Aanvankelijk de meest voorkomende hond in Midden-Zwitserland. Genoemd naar plaats van herkomst in de streek rondom Bern. Zeer oud ras, afstammend van de grote, zware doggen die de Romeinse legers meenamen om het meegebrachte vee te drijven.
Wist je dat niet alle Berner Sennenhonden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Groter dan gemiddeld, krachtig, sterk.
Lange, rechte of licht golvende vacht. Diep zwarte basiskleur, met diep bruinrode aftekeningen op de wangen, boven de ogen, op de borst en alle benen. Witte, kleine tot middelgrote, symmetrische aftekeningen op het hoofd (bles) en een witte borstvlek. Witte voeten zijn gewenst, evenals een witte staartpunt.
De schofthoogte van de Berner Sennenhond ligt tussen de 60 - 70 cm. Het gewicht varieert van 40 - 55 kilo.
Zeker, opmerkzaam, waakzaam en onbevreesd in alledaagse situaties, goedmoedig en aanhankelijk voor vertrouwde personen, zelfverzekerd en vriendelijk voor vreemden. Gemiddeld temperament, volgzaam.
De rasverenigingen; Nederlandse Berner Sennen Vereniging en Vereniging de Berner Sennenhond zijn bezig met de gezondheid van de Berner Sennenhond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en elleboogdysplasie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Sectie 3
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).