In de 9e eeuw vestigden zich in Hongarije de nomadische Magyaren. Zij namen hun grijze runderen, paarden en honden mee. Voor de jacht gebruikten ze een hond die op de Russische Steppenwindhond leek en die over krachtige kaken beschikte. Later heeft men Greyhounds ingekruist om de snelheid te verhogen. De Magyar Agár was na WO II bijna uitgestorven; de Hongaren hebben deze hond met veel inspanning weten te redden.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Ras
Een snelle windhond die het toonbeeld is van harmonie tussen kracht en macht. Hij is duidelijk langer dan hoog en heeft krachtige, lange kaken. Goed bespierd, diepe vlakke borst, pezige en droge benen. Hij kan een snelheid van meer dan 60 km/u bereiken en die minutenlang volhouden.
De Magyar Agár heeft een zeer dunne huid met een korte, gladde, aanliggende vacht. Hierdoor heeft hij de neiging om te rillen. Kleuren: zwart, asgrauw, geel, gestroomd, soms helemaal wit of bont.
De schofthoogte van de Magyar Agár ligt tussen de 65 en 70 cm. Het gewicht varieert van 20 tot 30 kilo.
Trouw, aanhankelijk voor zijn mensen, plezierig in de omgang, waaks, eerlijk en soepel.
De rasvereniging; De Greyhound Club is bezig met de gezondheid van de Magyar Agár. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin adviseren zij het volgende onderzoek voor de ouderdieren: Onderzoek naar Neuropathie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 10: Windhonden
Sectie 3
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).