Zwitserse Witte Herdershond

De Zwitserse Witte Herder is een hond die alles in zich heeft om op slag verliefd op te worden! Eén blik is vaak al voldoende om doordrongen te worden van hun vriendelijke persoonlijkheid, hun knappe verschijning en opgeruimde levendigheid. Het hebben van plezier dragen ze graag uit, een karaktereigenschap waarmee ze hun baasjes uitnodigen om ook actief met ze bezig te zijn. Want naast lief, leuk en gezellig blijven het natuurlijk slimme Herdershonden die zowel lichamelijk als geestelijk van een uitdaging houden.


Wist je dat niet alle Zwitserse Witte Herders die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.

 

Ras

De Zwitserse Witte Herder is een krachtig, goed bespierde, middelgrote hond met staande oren, van rechthoekig formaat. Hij heeft een middelzwaar beendergestel en een elegante, harmonieus vloeiende belijning. De schofthoogte kan variëren van 58 tot 66 cm bij reuen en van 53 tot 61 cm bij teven. Het gemiddelde gewicht van een reu is circa 30 - 40 kilo en van een teef 25 - 35 kilo. Het ras kent twee vachtvarianten, namelijk langstokhaar en stokhaar. Sommigen zijn van mening dat de langstokhaar een hele hoge aaibaarheidsfactor heeft, terwijl anderen juist de krachtige uitstraling van de stokhaarvariant erg weten te waarderen. 

 

 

Karakter

Soms kan een Zwitserse Witte Herder even de kat uit de boom kijken. In de regel zal hij echter snel ontdooien. Voor sommige mensen is deze eigenschap een mindere eigenschap, anderen zien er juist een voordeel in. Ook komt het voor dat hun intelligentie in combinatie met het zachtere karakter tot bepaalde gedragingen leidt die wat complex kunnen zijn voor de eigenaar. Daarom zoekt een Zwitserse Witte Herder beslist een baas die niet zomaar aan een hond begint en wiens aard het is een vriendelijke, opbouwende en belonende opvoeding te geven waarbij hij consequente regels hanteert.
Het is ook een hond met een behoorlijke ‘will to please’ en dat maakt hem erg geschikt voor verschillende takken van hondensport zoals obedience, agility, flyball, speuren en allerlei variaties daarvan. Natuurlijk moet je daarbij wel rekening houden met de bouw van de individuele hond. Maar bovenal is de Zwitserse Witte Herder een hond die zijn mand graag bij zijn familie in huis heeft staan, aanleg heeft om goed overweg te kunnen met kinderen, houdt van knuffelen en wandelen, vaak te porren is voor een spelletje, lopen naast de fiets of graag gaat zwemmen.

 

Verzorging

De vacht van de Zwitserse Witte Herder heeft weinig extra verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is vaak voldoende. De vacht is zogenaamd ‘zelfreinigend’. Modder en zand zijn er makkelijk uit te borstelen waardoor het onnodig is ze vaak te wassen. Twee maal per jaar kent het ras een ruiperiode waarin het aan te raden is de borstelfrequentie op te voeren.

 

Gezondheid

De rasvereniging houdt zich bezig met de gezondheid van de Zwitserse Witte Herder. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, DNA-onderzoek naar multi Drug resistance en degeneratieve myelopathie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 347

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging