Onder de bezielende leiding van de kynoloog P.M.C. Toepoel werd in de oorlogsjaren een begin gemaakt met het terugfokken van de Nederlandse Schapendoes. Hiervoor gebruikte men kleine, langharige herdershondjes, bekend onder de namen herdersdoes, siephond en olde grise. Deze werden vooral door de boeren in Drenthe gebruikt voor het hoeden en drijven van hun schapen. Deze honden waren harde werkers en beslist geen veelvraten, wat de boeren met een karig inkomen op prijs stelden. De honden vielen op door hun onvermoeibaar werken en de soepele en lenige manier waarop zij de hindernissen in de heide namen.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde, langharige hond met een schofthoogte tussen 40 en 50 cm. Zijn beweging is opvallend soepel en verend. Het is een opmerkelijke springer. Door de opvallende donkere ronde ogen heeft hij een vrijmoedige, eerlijke en levendige uitdrukking. De iets golvende vacht is lang, wel 7 cm op de achterhand, dun en droog en klit makkelijk in het onderhaar. Elke kleur is toegestaan.
De Nederlandse Schapendoes is een zeer schrandere hond. Hij is moedig, waaks en heeft veel temperament. Voor zijn eigen mensen toont hij een grote innigheid en trouw. De opvoeding moet heel consequent zijn, waarbij je duidelijk moet zijn wie de baas is. Zo niet, dan zal deze intelligente hond zijn eigen regels gaan stellen. Dagelijks voldoende lichaamsbeweging is een noodzaak.
De Nederlandse Schapendoes is een matige eter. Hij vraagt dagelijks voldoende lichaamsbeweging, waarbij hij spel heel erg leuk vindt. De vacht moet je regelmatig borstelen zodat je loszittend dood haar verwijdert. Aanwezige klitten, vooral in het onderhaar, kun je het best met de hand uit elkaar plukken. Een gezonde vacht is zelfreinigend. Was je hond liever niet. Hierdoor ontvet je het haar en wordt het te zacht, waardoor het eerder zal vervuilen en klitten. Alleen als er geen andere mogelijkheid is, zoals nadat je hond in de viezigheid is gerold, is een wasbeurt met een goede hondenshampoo onvermijdelijk.
De rasverenigingen; De Nederlandse Schapendoes en De Schapendoes Club zijn bezig met de gezondheid van de Nederlandse schapendoes. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).