Het woord 'Komondor' treffen we voor het eerst aan in een optekening uit 1544 als aanduiding voor een Hongaars herdershondenras. De Komondor is een waakhond die als taak het bewaken en beschermen van kuddes had. Hij zocht zijn plaats bij de kudde en dankzij zijn opmerkzaamheid kon geen enkel levend wezen de kudde naderen. De Komondor is door de eeuwen heen altijd een trouwe helper en kameraad van de herder geweest.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Komondor biedt door zijn enorme lichaamsbouw en zijn evenwichtig maar terughoudende karakter een waardige aanblik. Het lichaam heeft een rechthoekige, bijna vierkante vorm. Door de lage staartaanzet lijkt het lichaam langer dan dat het in werkelijkheid is.
Zijn verschijning valt het meest op door de unieke vervilte vacht. Het hele lichaam is bedekt met een enorme massa haar, de ogen zijn nauwelijks waarneembaar, dit maakt het moeilijk om zijn stemming te bepalen. De vacht is zijn meest opmerkelijke kenmerk en is alleen te vinden bij honden van een zekere leeftijd en zelfs dan niet altijd.
Ondanks zijn grootte en gewicht is hij extreem snel en elastisch. Hij verstaat zonder moeite de kunst om in volle vaart via een sprong in de lucht 180 graden te draaien! En dat terwijl sommige honden van 5-6 jaar oud toch een gewicht kunnen hebben van rond de 80 kilo! Overigens, van dat gewicht is op die leeftijd pakweg 20 kilo vacht.
Schofthoogte van reuen is gemiddeld 80 cm. Voor teven is dit 70 cm.
Het karakter van de Komondor laat zich omschrijven als waaks, eigenzinnig en dominant. Indien nodig neemt hij zijn eigen beslissingen. Hij is terughoudend tegenover vreemden. Een Komondor heeft een baas nodig die zijn eigenschappen waardeert, die tijd en ruimte voor hem heeft en hem leiding geeft. Gebeurt dit niet, dan zal de hond zelf het heft in handen nemen.
Het zijn doorgaans geen blaffers, ze geven de voorkeur aan een rustige, centrale, plaats vanwaar ze, liggend, hun gehele territorium kunnen overzien. Bij onraad waarschuwt hij met een diepe zware blaf. De Komondor is zeer eerlijk en recht door zee.
De Komondor heeft een gemiddelde beweging nodig. Het liefst loopt de hond los op een afgezet, omheind terrein waar hij zijn oorspronkelijke taak, het waken, kan uitoefenen.
Waarschijnlijk het meest waardevolle van de Komondor is zijn vermogen om goed van kwaad te onderscheiden. Hij voelt heel goed aan of een vreemde met goede of slechte bedoelingen zijn baas of zijn te verdedigen territorium nadert.
De vacht wordt al vanaf jonge leeftijd in dunne koorden gescheurd zodat de typische vilten ontstaan. Waar men wel rekening mee moet houden is dat er veel vuil (takjes, gras, bladeren etc.) het huis binnen gedragen wordt met de vacht. Ook kan de vacht soms gaan stinken bij erg nat weer.
De rasvereniging; Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid-en Oost-europa en azie is bezig met de gezondheid van de Komondor. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. Aanbevolen wordt om onderzoek te doen naar elleboogdysplasie.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).