De Hollandse Herdershond is één van de negen Nederlandse hondenrassen en behoort tot de authentieke landbouwhuisdierrassen van ons land. De oorsprong ligt op het platteland; het was de hond van boeren en schaapsherders. Hij werkt graag samen met de baas en voert opgedragen taken zelfstandig uit. De veelzijdigheid van de Hollandse Herdershond maakt hem, naast zijn oorspronkelijke taak als schapenhoeder, geschikt voor africhting zoals IPO, speuren, gehoorzaamheidstraining, reddingswerk, hulphond en sporten als agility, flyball, canicross en dogdance.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
De Hollandse Herdershond is een middelgrote, middelzware, goed gespierde hond die krachtig en evenredig is gebouwd. Hij is een hond met veel uithoudingsvermogen, een levendig temperament en een intelligente uitdrukking. Naar de beharing onderscheidt men de variëteiten kort-, lang- en ruwharig. De vacht is gestroomd met als grondkleuren goud of zilver. De schofthoogte van de reuen ligt tussen 57 en 62 cm en die van de teven tussen 55 en 60 cm bij een gewicht van circa 28 kg voor de reuen en circa 23 kg voor de teven.
De Hollandse Herdershond is zeer trouw en betrouwbaar, steeds oplettend, waakzaam en actief. Hij is zelfstandig, sociaal, intelligent, heeft doorzettingsvermogen en is bereid te gehoorzamen. Dankzij deze karaktereigenschappen is hij niet alleen een gewilde werkhond maar ook een geschikte gezinshond. De Hollandse Herder is breed inzetbaar en voor alles in.
De verzorging van de Hollandse Herder is eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Aan zijn voer stelt hij geen bijzondere eisen. De vacht moet je af en toe borstelen. In de ruiperiode kam en borstel je hem dagelijks. De ruwhaar ruit niet maar moet je gemiddeld twee maal per jaar plukken.
De rasverenigingen; Nederlandse herdershonden Club en Vereniging voor de Hollandse Herder zijn bezig met de gezondheid van de Hollandse herdershond, ruwhaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Goniodysplasie. De Vereniging voor de Hollandse Herder stelt verder onderzoek naar Heupdysplasie verplicht.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.
FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).