Briard

De geschiedenis van de Chien de Brie, zoals hij ook wel wordt genoemd, verdwijnt in de mistflarden van het grijze verleden. Al eeuwen trekken ruigharige Briard-achtige honden met de nomadische schaapskuddes mee, vooral in Frankrijk. In WO I werd de Briard gebruikt als berichthond, Rode Kruishond en om karretjes met munitie te trekken.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Briard is een imposante, levendige en elegante verschijning. Het is een middelgrote, stevig gebouwde, langharige herdershond. Hij is zo sterk behaard, dat men van zijn hoofd vaak niet meer ziet dan zijn donkere neus, zijn tong en af en toe de glinstering van zijn ogen. En de oren, die als de hond alert is, constant in beweging zijn. In Nederland is het couperen van de oren verboden. De ruim behaarde staart wordt laag gedragen, met een haak erin. Aan de achterpoten heeft de Briard dubbele wolfsklauwen.

De Briard heeft een golvende vacht van minimaal 7 cm lang. De bovenvacht is hard en droog als geitenhaar. De ondervacht is zacht en wollig. Behalve wit, kastanjerood en bruin zijn alle kleuren toegestaan, mits eenkleurig, met een voorkeur voor zwart, fauve of grijs.

De schofthoogte van de Briard ligt tussen de 55 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 30 kg tot 35 kg.

 

 

Karakter

De Briard is alert, waakzaam en moedig, zelfstandig en vaak dominant, verder zeer trouw en `honkvast´. Zijn evenwichtige, wendbare en leergierige aard samen met onvermoeibare inzet en zelfstandige manier van werken maakten hem bij de schaapsherder zeer geliefd. Door zijn aangeboren voorzichtigheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk.

Bereid tot verdedigen wanneer dit werkelijk noodzakelijk is. Terughoudend maar niet onvriendelijk tegen vreemden, voorzichtig en zacht naar kinderen. Heeft veel aandacht en voldoende leiding nodig, want een zekere eigenzinnigheid is hem niet vreemd.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Braird Vereniging Nederland en Nederlandse Briard Club zijn bezig met de gezondheid van de Briard. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek, DNA-onderzoek naar Congenitale stationaire blindheid (CSBN) en echografische onderzoek naar Ectopische Ureteren.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers

Sectie 1

FCI nummer 113

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen